Azjatycka zupa z makaronem i wołowiną
Zupa to takie danie, które można stworzyć prawie ze wszystkiego. Szczególnie w Azji jedzenie zupy to niemalże rytuał. Na każdym kroku można spotkać mieszkańców z miską rozgrzewającej zupy. Jędzą ją mali i duzi. Smakuje wszystkim! Zachęcam Was do własnych kombinacji, wtedy satysfakcja i smak jest gwarantowany Dziś zapraszam do wypróbowania mojego zestawienia. Zupa w moim wydaniu jest lekka, z chudą wołowiną, lekkimi warzywami i makaronem. Smakuje wybornie!
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 150 g makaronu udon
- 10 cienkich plastrów surowej wołowiny
- 1 marchew
- 2 łyżki mrożonych pędów bambusa
- 2 dymki
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 pęd trawy cytrynowy
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Obraną marchew kroimy w cienkie słupki. Obieramy szalotkę i kroimy w 0,5 cm piórka. Wrzucamy warzywa na olej i podsmażamy, ciągle mieszając. Dodajemy pędy bambusa, kiełki i posiekane w cienkie plastry chili. Trawę cytrynową lekko rozgniatamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1 litrem wody i dodajemy sos. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy. Do gotującej się zupy dodajemy plastry wołowiny. Do miseczek rozkładamy makaron i zalewamy gorąca zupą.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.