4 sierpień 2017

Azjatycka zupa z makaronem i wołowiną

zupa-z-makaronem

Zupa to takie danie, które można stworzyć prawie ze wszystkiego. Szczególnie w Azji jedzenie zupy to niemalże rytuał. Na każdym kroku można spotkać mieszkańców z miską rozgrzewającej zupy. Jędzą ją mali i duzi. Smakuje wszystkim! Zachęcam Was do własnych kombinacji, wtedy satysfakcja i smak jest gwarantowany :-) Dziś zapraszam do wypróbowania mojego zestawienia. Zupa w moim wydaniu  jest lekka, z chudą wołowiną, lekkimi warzywami i makaronem. Smakuje wybornie! 

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 150 g makaronu udon
  • 10 cienkich plastrów surowej wołowiny
  • 1 marchew
  • 2 łyżki mrożonych pędów bambusa
  • 2 dymki
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 pęd trawy cytrynowy

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Obraną marchew kroimy w cienkie słupki. Obieramy szalotkę i kroimy w 0,5 cm piórka. Wrzucamy warzywa na olej i podsmażamy, ciągle mieszając. Dodajemy pędy bambusa, kiełki i posiekane w cienkie plastry chili. Trawę cytrynową lekko rozgniatamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy 1 litrem wody i dodajemy sos. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy. Do gotującej się zupy dodajemy plastry wołowiny. Do miseczek rozkładamy makaron i zalewamy gorąca zupą.

 

zupa-z-makaronem

zupa-z-makaronem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *