Bulion rybny z grzybami, smażonym karpiem i makaronem
Pyszny! Delikatny, aromatyczny, wyjątkowy. Wiem, że niektórzy na kolację wigilijną przygotowują zupę rybną. Myślę, że ta propozycja z aromatem grzybów i tradycyjnym karpiem spełni Wasze Świąteczne oczekiwania.
Składniki (4 porcje):
- 1 cały karp
- 8 suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
- 150 g makaronu typu łazanki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 mały por
- ¼ korzenia selera
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ziela angielskie + 3 liście laurowe
- natka pietruszki
Do karpia:
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Rybę dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Odcinamy głowę, ogon, płetwy i dokładnie opłukane kawałki wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i dodajemy do ryby. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby. Garnek wstawiamy na gaz, doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy gaz i pod przykryciem, (z lekko uchyloną pokrywką) gotujemy bulion na wolnym ogniu, co najmniej 2 -3 godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba dokładnie ugotowana. Podczas gotowania, co jakiś czas z wierzchu zupy zbieramy powstałą szumowinę. Doprawiamy wywar solą i pieprzem.
Makaron gotujemy do miękkości, we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie.
Z pozostałego mięsa ryby wycinamy dzwonki. Doprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Bulion przecedzamy na drobnym sicie, można również wykorzystać do tego gazę. Ważne, aby bulion był czysty i klarowny.
W talerzach umieszczamy porcje makaronu, dzwonek smażonej ryby i całość zalewamy aromatycznym wywarem. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.