19 grudzień 2018

Bulion rybny z grzybami, smażonym karpiem i makaronem

zupa-rybna

Pyszny! Delikatny, aromatyczny, wyjątkowy. Wiem, że niektórzy na kolację wigilijną przygotowują zupę rybną. Myślę, że ta propozycja z aromatem grzybów i tradycyjnym karpiem spełni Wasze Świąteczne oczekiwania. 

Składniki (4 porcje):

  • 1 cały karp
  • 8 suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
  • 150 g makaronu typu łazanki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • ¼ korzenia selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ziela angielskie + 3 liście laurowe
  • natka pietruszki

Do karpia:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Rybę dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Odcinamy głowę, ogon, płetwy i dokładnie opłukane kawałki wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i dodajemy do ryby. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby. Garnek wstawiamy na gaz, doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy gaz i pod przykryciem, (z lekko uchyloną pokrywką) gotujemy bulion na wolnym ogniu,  co najmniej 2 -3 godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba dokładnie ugotowana. Podczas gotowania, co jakiś czas z wierzchu zupy zbieramy powstałą szumowinę. Doprawiamy wywar solą i pieprzem.

Makaron gotujemy do miękkości, we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie.

Z pozostałego mięsa ryby wycinamy dzwonki. Doprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Bulion przecedzamy na drobnym sicie, można również wykorzystać do tego gazę. Ważne, aby bulion był czysty i klarowny.

W talerzach umieszczamy porcje makaronu, dzwonek smażonej ryby i całość zalewamy aromatycznym wywarem. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

zupa-rybna

 

 

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *