Chińska zupa Niu Rou z wołowiną i makaronem Chow Mein
Nie wiem jak u Was, w moim domu zupy są witane szerokim uśmiechem, bo moi domownicy za nimi przepadają. Dzisiejsza propozycja, to bardziej taki chiński gulasz, niż zupa, aczkolwiek z przepisu wynikało, że jest to zupa Co charakteryzuje tę chińska potrawę? Bardzo intensywny smak, ostrość imbiru, czosnek, chili i ogromna ilość mięsa. Jest bardzo sycąca i treściwa. Ciekawa w smaku i o niebo lepsza niż „chińska zupka” zalewana wrzątkiem z supermarketu
Składniki:
Bulion:
- 1 litr wody
- 2 cm obranego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 40 ml sosu sojowego 3 łyżki oleju
Zupa:
- 130 g makaronu Chow Mein
- 200 g udźca wołowego pokrojonego w 1 cm paski
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 15 ml sosu sojowego
- 1 l bulionu ( z przepisu powyżej)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka miodu
- świeża kolendra
- pieprz świeżo mielony
Bulion: Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go i dodajemy bardzo drobno posiekany imbir i czosnek. Smażymy około 30 sekund, dodajemy paprykę, dolewamy sos sojowy, wodę i doprowadzamy do zagotowania.
Zupa: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy wołowinę do zarumienienia ( z obydwu stron). Dolewamy sos sojowy, obficie doprawiamy pieprzem i dodajemy odsączone wcześniej na sicie pomidory w kawałkach. Dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. Całość przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku łyżką miodu, sola i pieprzem. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.