26 czerwiec 2017

Chińska zupa Niu Rou z wołowiną i makaronem Chow Mein

zupa-orientalna

Nie wiem jak u Was, w moim domu zupy są witane szerokim uśmiechem, bo moi domownicy za nimi przepadają. Dzisiejsza propozycja, to bardziej taki chiński gulasz, niż zupa, aczkolwiek z przepisu wynikało, że jest to zupa :-)  Co charakteryzuje tę chińska potrawę? Bardzo intensywny smak, ostrość imbiru, czosnek, chili i ogromna ilość mięsa. Jest bardzo sycąca i treściwa. Ciekawa w smaku i o niebo lepsza niż „chińska zupka” zalewana wrzątkiem z supermarketu :-)

Składniki:

Bulion:

  • 1 litr wody
  • 2 cm obranego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 40 ml sosu sojowego 3 łyżki oleju

Zupa:

  • 130 g makaronu Chow Mein
  • 200 g udźca wołowego pokrojonego w 1 cm paski
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 15 ml sosu sojowego
  • 1 l bulionu ( z przepisu powyżej)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka miodu
  • świeża kolendra
  • pieprz świeżo mielony

Bulion: Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go i dodajemy bardzo drobno posiekany imbir i czosnek. Smażymy około 30 sekund, dodajemy paprykę, dolewamy sos sojowy, wodę i doprowadzamy do zagotowania.

Zupa: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy wołowinę do zarumienienia ( z obydwu stron). Dolewamy sos sojowy, obficie doprawiamy pieprzem i dodajemy odsączone wcześniej na sicie pomidory w kawałkach. Dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. Całość przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku łyżką miodu, sola i pieprzem.  Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.

zupa-orientalna

zupa-orientalna

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *