11 wrzesień 2015

Faszerowane papryki z warzywami, mięsem i makaronem

faszerowana-papryka

Zazwyczaj to makaron faszerujemy różnymi pastami czy warzywami, a dzisiejszy przepis to lekka odmienność od tej zasady. Jesień, to specyficzny czas. Jest deszczowo, robi się chłodno i wietrznie, dlatego jesteśmy spragnieni czegoś ciepłego i rozgrzewającego. Faszerowane papryki to jedno z dań, które jest sycące, dodaje energii i mocno rozgrzewa. W przepisie użyłam 1 papryczkę chili, ale jeśli preferujecie ostre potrawy dodajcie ich więcej, wedle upodobań. Wypróbujcie przepis na papryki, bo są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 1 szklanka drobnego makaronu (użyłam „ditaloni rigati”)
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula pokrojona
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 ostra papryczka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu

Papryki przekrajamy wzdłuż na połówki, ostrym nożykiem wycinamy gniazda nasienne i oczyszczamy papryki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1/2 łyżeczki soli, octem i obgotowujemy w niej papryki, aby były lekko miękkie. W garnku rozgrzewamy olej, warzywa kroimy w drobną kostkę. Na oleju szklimy cebulę, ostrą papryczkę i marchewkę, dodajemy mięso mielone. Gdy mięso będzie w całości wysmażone, na patelnię dokładamy cukinię i paprykę. Całość podsmażamy, aż warzywa lekko zmiękną. Pomidory z puszki miksujemy na gładką masę, dolewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, przez około 15 min. Do zawartości garnka dokładamy makaron i jeśli jest potrzeba (tylko jeśli jest mało płynu), dolewamy 1/3 szklanki wody, aby makaron mógł ugotować się w powstałym płynie. Co jakiś czas mieszamy, aby nic nie przywarło do dna. Gdy makaron jest już miękki, doprawiamy całość pieprzem i solą, oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeżeli w garnku nadal jest dużo płynu i farsz nie ma zwartej konsystencji, odparowujemy całość na średnim ogniu przez około 10 min (bez pokrywki na garnku). Przez to pozbędziemy się nadmiaru wody. Do wcześniej obgotowanych papryk przekładamy powstały farsz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i w nim umieszczamy nafaszerowane papryki. Całość zapiekamy przez około 40 min w 170°C. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany i świeżą natką pietruszki.

makaron-z-papryka

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *