10 maj 2021

Fettucine Alfredo z zielonym groszkiem

fettucine

Wzmianki o fettucine z masłem i parmezanem pojawiły się we włoskiej książce kucharskiej już w XV wieku, ale dopiero na początku XX wieku rzymski restaurator Alfredo di Lelio dopracował ów przepis i nazwał go swoim imieniem. Synowie i wnuki Alfreda nie zaprzepaścili jego spuścizny i wypromowali potrawę w USA z ogromnym sukcesem. Obecnie fettucine Alfredo jest jedną z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach. Jak nietrudno się domyślić, powstało wiele wersji tej potrawy, wzbogaconej kurczakiem, krewetkami, pomidorami lub zielonym groszkiem.

Ja dziś postawiłam na wersję z zielonym groszkiem i to był świetny wybór. Wiosennie, zielono i smacznie. Jeśli jeszcze nie jedliście, a lubicie takie połączenia, to jest to zdecydowanie makaron dla Was. Ja się zachwyciłam smakiem i będę eksperymentować z innymi dodatkami :-)

Składniki (4 porcje):

  • 600 g świeżego makaronu fettucine
  • 30 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • szklanka zielonego groszku
  • 150 g świeżo startego parmezanu + trochę do posypania
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Masło i 200 ml śmietany umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, aż nieco zgęstnieje. W małym garnku, w osolonej wodzie gotujemy groszek (aż będzie miękki), odcedzamy i odstawiamy na bok. W dużym garnku, w osolonej wodzie gotujemy makaron, gdy będzie  al dente, odcedzamy.

Makaron ponownie przerzucamy do garnka, zmniejszamy ogień i zalewamy sosem śmietanowym. Wciąż delikatnie podgrzewając, dodajemy pozostałą śmietanę, parmezan i gałkę muszkatołową, doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Nakładamy makaron na talerze, obficie posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

fettucini-zalfredo-z-groszkiem_1

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *