Gruszkowe tagliatelle z gorgonzolą i orzechami
Połączenie gruszki, orzechów i wyrazistej gorgonzoli to strzał w dziesiątkę! Często wykorzystujemy to zestawienie w sałatkach, ale dlaczego by nie zrobić tego dania z makaronem? Dziś wybrałam makaron razowy, i to był bardzo dobry pomysł:) Do stworzenia tej pasty zainspirowała mnie Michela Chiappa, która prowadzi swój najcudowniejszy na świecie program „Po prostu – po włosku”. Jeśli jesteście miłośnikami mięsa, to przepis możecie wzbogacić o panchetę, lub po prostu polski wędzony boczek. Wystarczy tylko zrumienić plastry boczku na rozgrzanej patelni i gotowe. Gwarantuje, że smak godny mistrzów!
Składniki:
- 200g makaronu tagliatelle (użyłam razowego)
- 2 średnie gruszki
- 1 papryczka peperoncino (opcjonalnie inna ostra papryczka)
- 100g sera gorgonzola (może być inny wyrazisty pleśniowy ser)
- 100ml śmietany kremówki
- garść obranych orzechów włoskich
- 2 łyżki startego parmezanu
- świeży tymianek
- pieprz świeżo mielony
- łyżka oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekane papryczki. Dodać pokrojoną w średnią kostkę gorgonzolę i zalać śmietanką. Całość poprószyć parmezanem i dobrze mieszać do momentu, aż ser się rozpuścił. Dodać drobno pokrojony tymianek. Do sosu dorzucić średnie kawałki orzechów. W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron. Gruszki pokroić na 1 cm kawałki i umieścić w sosie. Całość od razu połączyć z makaronem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.