23 Lipiec 2015

Gruszkowe tagliatelle z gorgonzolą i orzechami

makaron-z-gruszkami

Połączenie gruszki, orzechów i wyrazistej gorgonzoli to strzał w dziesiątkę! Często wykorzystujemy to zestawienie w sałatkach, ale dlaczego by nie zrobić tego dania z makaronem? Dziś wybrałam makaron razowy, i to był bardzo dobry pomysł:) Do stworzenia tej pasty zainspirowała mnie Michela Chiappa, która prowadzi swój najcudowniejszy na świecie program „Po prostu – po włosku”. Jeśli jesteście miłośnikami mięsa, to przepis możecie wzbogacić o panchetę, lub po prostu polski wędzony boczek. Wystarczy tylko zrumienić plastry boczku na rozgrzanej patelni i gotowe. Gwarantuje, że smak godny mistrzów!

Składniki:

  • 200g makaronu tagliatelle (użyłam razowego)
  • 2 średnie gruszki
  • 1 papryczka peperoncino (opcjonalnie inna ostra papryczka)
  • 100g sera gorgonzola (może być inny wyrazisty pleśniowy ser)
  • 100ml śmietany kremówki
  • garść obranych orzechów włoskich
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeży tymianek
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekane papryczki. Dodać pokrojoną w średnią kostkę gorgonzolę i zalać śmietanką. Całość poprószyć parmezanem i dobrze mieszać do momentu, aż ser się rozpuścił. Dodać drobno pokrojony tymianek. Do sosu dorzucić średnie kawałki orzechów. W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron. Gruszki pokroić na 1 cm kawałki i umieścić w sosie. Całość od razu połączyć z makaronem.

makaron-gruszki

makaron-wegetariański

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *