Makaron ryżowy z warzywami, mango i mlekiem kokosowym
Przeglądając blog, doszłam ostatnio do wniosku, że prym w przepisach wiodą włoskie przepisy, a przecież makaronów w wersji orientalnej jest tysiące!!! Cała Azja kocha dania z makaronem, zatem czas nadrobić zaległości i skosztować trochę kuchni innej niż europejska Dlatego dziś, naprawdę pyszny zestaw z kurczakiem, mlekiem kokosowym, warzywami i mango. Cóż powiedzieć, eksplozja smaku i zapachu, a uważam, że mango fantastycznie sprawdza się w w takim połączeniu. Delikatne mleko kokosowe, nadaje świetnej konsystencji i przy okazji łagodzi ognisty smak chili. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
- 300 g makaronu ryżowego ( użyłam wstążek,barwionych zieloną herbatą)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 obrane mango (koniecznie dojrzałe)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 papryczka chili (wg upodobań, może być jej trochę mniej lub więcej)
- 1 duża cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 łyżki uprażonych ziaren sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)
Cebulę, papryki, mango i kurczaka kroimy w około 2 centymetrową kostkę. W woku (lub na głębokiej patelni) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy kurczaka i obsmażamy go na złoty kolor, zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy starty na drobnych oczkach imbir, oraz wcześniej pokrojoną cebule i papryki. Energicznie mieszamy, potrząsamy patelnią, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę, wlewamy mleko kokosowe i wcześniej usmażonego kurczaka, gotujemy całość przez około 5 minut. Do zawartości woka dodajemy pokrojone mango i ugotowany i odcedzony makaron. Doprawiamy sosem sojowym, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy sezamem i od razu podajemy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.