22 styczeń 2017

Makaron ryżowy z warzywami, mango i mlekiem kokosowym

makaron-po-tajsku

Przeglądając blog, doszłam ostatnio do wniosku, że prym w przepisach wiodą włoskie przepisy, a przecież makaronów w wersji orientalnej jest tysiące!!! Cała Azja kocha dania z makaronem, zatem czas nadrobić zaległości i skosztować trochę kuchni innej niż europejska :-) Dlatego dziś, naprawdę pyszny zestaw z kurczakiem, mlekiem kokosowym, warzywami i mango. Cóż powiedzieć, eksplozja smaku i zapachu, a uważam, że mango fantastycznie sprawdza się w w takim połączeniu. Delikatne mleko kokosowe, nadaje świetnej konsystencji i przy okazji łagodzi ognisty smak chili. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki: 

  • 300 g makaronu ryżowego ( użyłam wstążek,barwionych zieloną herbatą)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 obrane mango (koniecznie dojrzałe)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 papryczka chili (wg upodobań, może być jej trochę mniej lub więcej)
  • 1 duża cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 łyżki uprażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)

Cebulę, papryki, mango i kurczaka kroimy w około 2 centymetrową kostkę. W woku  (lub na głębokiej patelni) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy kurczaka i obsmażamy go na złoty kolor, zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy starty na drobnych oczkach imbir, oraz wcześniej pokrojoną cebule i papryki. Energicznie mieszamy, potrząsamy patelnią, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę, wlewamy mleko kokosowe i wcześniej usmażonego kurczaka, gotujemy całość przez około 5 minut. Do zawartości woka dodajemy pokrojone mango i ugotowany i odcedzony makaron.  Doprawiamy sosem sojowym, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy sezamem i od razu podajemy.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *