Makaron z truskawkami i twarogiem
To już chyba ostatni moment na zajadanie się truskaweczkami. Dziś kolejna propozycja na słodko, ale tym razem bardziej tradycyjnie. Klasyka na talerzu, czyli trochę śmietany, szczypta cukru, odrobina twarogu pyszne owoce i oczywiście MAKARON. Wszyscy jedzą, aż się uszy trzęsą! Pychota!!!
Składniki:
- 200 g makaronu (świderki lub kokardki)
- 1/2 kilograma truskawek
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki cukru
- 100 g twarogu
- listki świeżej mięty
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, do momentu aż będzie al dente. Dokładnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na durszlaku, aby usunąć całą wodę. Połowę oczyszczonych i odszypułkowanych truskawek umieszczamy w misce, dodajemy cukier, śmietanę i dokładnie blendujemy. Pozostałe truskawki kroimy w ćwiartki i łączymy z makaronem i powstałym musem truskawkowym. Wykładamy do miseczek i posypujemy rozdrobnionym twarogiem. Gotowe danie można przyozdobić listkami mięty i połówkami truskawek.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.