12 Czerwiec 2017

Makaron z tuńczykiem, cytryną i rukolą

makaron-z-rybami

Ten makaron to kolejna idealna letnia propozycja. Błyskawiczne wykonanie i orzeźwiający smak to wystarczające zalety, abyście i Wy spróbowali tych pyszności. Tuńczyk doskonale komponuje się z kaparami i cytryną, a dodatek rukoli i świeżej oliwy łagodzi intensywny smak pozostałych dodatków. Idealnie smakuje z chłodnym białym winem w piękny, słoneczny, letni dzień. Smacznego!

Składniki:

  • 400 g makaronu typu penne
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duża garśc rukoli
  • 50 g parmezanu startego na wiórki
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek
  • sól

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy odcedzonego wcześniej tuńczyka, makaron, kapary oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Rozkładamy danie na talerze, dekorujemy świeżą rukolą i posypujemy parmezanem i skórka z otartej cytryny. Dodatkowo całość można skropić oliwą z oliwek.

 

Komentarze (2)

  1. Slawek:

    Włosi nie dodają sera do dań z tuńczykiem. Ale przepis zacny

    • Moje Makarony:

      To prawda, do świeżych ryb i owoców morza przeważnie nigdy nie dodaje się serów, gdyż ich zapach często przysłania smak delikatnych krewetek czy białych ryb. Powyższy przepis znalazłam z jednych z gazet kulinarnych i nie mogłam mu się oprzeć. Sam tuńczyk w tym przepisie jest mocno intensywny, z dodatkiem kaparów i sera naprawdę smakuje świetnie. Zachęcam do wypróbowania :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *