22 maj 2016

Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

szparagi

Dziś kolejny przepis ze szparagami. Jem ich dużo, ale wciąć mam ochotę na więcej. Pamiętajcie, że są super zdrowe i warto znaleźć swoją ulubioną wersję na ich przygotowanie. To danie udowadnia, że aby przygotować smaczny wiosenny obiad, wystarczy dosłownie 15 minut! Życzę smacznego!

Składniki:

  • 400 g makaronu np. spaghetti, linguini
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g suszonych pomidorów∗
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanka wiórek parmezanu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Szparagi  myjemy pod zimną woda, usuwamy zdrewniałe końcówki (około 2 cm), obgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy szparagi i kroimy w około 2 cm kawałki. We wrzącej osolonej wodzie  gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, siekamy drobno suszone pomidory i lekko podsmażamy, dodajemy szparagi, masło, posiekana natkę i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy skórkę z cytryny i dorzucamy wiórki parmezanu.

∗ użyłam pomidory ze słoika, które były moczone w oliwie. Śmiało można wykorzystać pomidory bez zalewy.

spaghetti-z-suszonymi-pomidorami

spaghetti-szparagi

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *