Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami
Dziś kolejny przepis ze szparagami. Jem ich dużo, ale wciąć mam ochotę na więcej. Pamiętajcie, że są super zdrowe i warto znaleźć swoją ulubioną wersję na ich przygotowanie. To danie udowadnia, że aby przygotować smaczny wiosenny obiad, wystarczy dosłownie 15 minut! Życzę smacznego!
Składniki:
- 400 g makaronu np. spaghetti, linguini
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g suszonych pomidorów∗
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanka wiórek parmezanu
- sól
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
Szparagi myjemy pod zimną woda, usuwamy zdrewniałe końcówki (około 2 cm), obgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy szparagi i kroimy w około 2 cm kawałki. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, siekamy drobno suszone pomidory i lekko podsmażamy, dodajemy szparagi, masło, posiekana natkę i odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy skórkę z cytryny i dorzucamy wiórki parmezanu.
∗ użyłam pomidory ze słoika, które były moczone w oliwie. Śmiało można wykorzystać pomidory bez zalewy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.