28 Lipiec 2017

Makaronowa sałatka z pieczonym łososiem, truskawkami i awokado

Salatka-z-lososiem-truskawkami-i-awokado

Dziś zapraszam gorąco na zdrową, lekką pyszną sałatkę. Tak naprawdę to świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Połączenie ciekawe, przy pierwszym kęsie eksplozja smaków. Danie jak najbardziej sprawdzi się u osób dbających o linię, a dodatkowo jest naprawdę pyszne i wartościowe! Zachęcam! 

Składniki (dla 2 osób):

  • 150 g makaronu ryżowego nitki (75 g na osobę)
  • 150 g filetu z łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 słodkich truskawek
  • 80 g szpinaku baby
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 chili
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 limonka

Dressing:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej ostrej papryczki
  • sok z 1/2 limonki

Dokładnie łączymy wszystkie składniki dressingu

Łososia dzielimy na dwie części, przy użyciu pędzelka smarujemy kawałki cienką warstwą płynnego miodu. Skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy solą, pieprzem, posiekaną chili i sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10-12 minut (ryba musi być upieczona, ale należy uważać, aby nie piec jej zbyt długo, gdyż będzie sucha i niesmaczna). Do miski nalewamy wrzącą wodę i przez około 8 minut moczymy makaron ryżowy, dzięki temu będzie miękki i sprężysty. Po tym czasie odcedzamy makaron na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy  w cienkie plastry. Z truskawek usuwamy szypułki, opłukujemy i kroimy w ćwiartki.

W miskach umieszczamy szpinak, upieczonego łososia, awokado, truskawki i przestudzonego łososia. Całość polewamy dressingiem.

salatka-z-makaronem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *