Makaronowe gwiazdki
Dziś jedna z ostatnich propozycji przedświątecznych, prosta ale jakże efektowna 😉 Małe, piękne świąteczne gwiazdki, które można wykorzystać do przeróżnych wigilijnych przepisów. Nadadzą się do klusek z makiem , czy pysznej grzybowej zupy. Dzięki nim, Wasz wigilijny stół będzie smaczny i piękny.
Składniki:
- 1 kubek mąki krupczatki
- 2 żółtka
- ciepła woda
- szczypta soli
Z powyższych składników zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kule i owijamy ją w folię spożywczą, pozostawiamy 30 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką, cienko rozwałkowujemy makaronowe ciasto. Przy pomocy foremek w kształcie gwiazdek wycinamy makaron. Pozostawiamy makaron – gwiazdki na stolnicy na około 3 godziny, aby makaron wysechł. We wrzącej, osolonej wodzie, przez około 2 minuty gotujemy makaron, dokładnie odcedzamy.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.