13 wrzesień 2015

Makaronowe placuszki z bananami

racuchy

Te placuszki to wspaniała propozycja na śniadanie, podwieczorek, deser czy kolacje. Często mamy trochę niewykorzystanego makaronu, i nie wiemy co z nim zrobić, a można wyczarować oto takie placuszki. Moja dzisiejsza propozycja jest z bananami, ale czasami zastępuję je innymi owocami. Placuszki uwielbiają chyba wszyscy, to świetne danie dla małych i dużych niejadków.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego makaronu (nitki lub krótkie spaghetti)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 banany
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka śmietany + 1 banan

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem, aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy makaron i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, a na nie plastry obranego banana (grubości około 0,5 cm). Smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem ze śmietaną i świeżymi bananami.

Uwaga: Ogień powinien być mały, aby placuszki usmażyły się także w środku.

racuchy

placki-makaronowe

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *