18 maj 2018

Ostra sałatka z makaronem kolendrą, migdałami i pestkami granatu

ostra-salatka-z-makaronem-i-granatem

Pikantna, mocno aromatyczna, orzeźwiająca sałatka. Świetna jako przekąska, kolacja czy dodatek do grillowanych mięs. Bardzo oryginalne połączenie mięty, kolendry, ostrej chili i chrupiących migdałów. Do wykonania możecie użyć każdy drobny makaron, smak z pewnością Was zachwyci.   

Składniki:

  • 200 g drobnego makaronu ( użyłam sardyńskiego makaronu fregola)
  • pestki z 1 granatu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości, czerwona papryczka chili
  • ½ pęczka kolendry
  • 100 g migdałów w płatkach

Dressing:

  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 10  listków mięty

Dressing: liście mięty siekamy bardzo drobno. W miseczce łączymy płynne składniki, dodajemy posiekaną miętę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na suchej patelni podsmażamy migdały, aby się zarumieniły, zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Cebule i chili kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy dressing, dorzucamy pestki granatu i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy świeżymi listkami kolendry i migdałami. Podajemy schłodzoną.

salatka-z-makaronem

salatka-makaronowa

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *