Ostra sałatka z makaronem kolendrą, migdałami i pestkami granatu
Pikantna, mocno aromatyczna, orzeźwiająca sałatka. Świetna jako przekąska, kolacja czy dodatek do grillowanych mięs. Bardzo oryginalne połączenie mięty, kolendry, ostrej chili i chrupiących migdałów. Do wykonania możecie użyć każdy drobny makaron, smak z pewnością Was zachwyci.
Składniki:
- 200 g drobnego makaronu ( użyłam sardyńskiego makaronu fregola)
- pestki z 1 granatu
- 1 czerwona cebula
- 1 średniej wielkości, czerwona papryczka chili
- ½ pęczka kolendry
- 100 g migdałów w płatkach
Dressing:
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka płynnego miodu
- 10 listków mięty
Dressing: liście mięty siekamy bardzo drobno. W miseczce łączymy płynne składniki, dodajemy posiekaną miętę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na suchej patelni podsmażamy migdały, aby się zarumieniły, zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Cebule i chili kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy dressing, dorzucamy pestki granatu i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy świeżymi listkami kolendry i migdałami. Podajemy schłodzoną.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.