Pad Thai z krewetkami
Oto danie, które znajdziemy niemal w każdej azjatyckiej restauracji. Dla mnie osobiście stanowi wizytówkę kuchni tajskiej, w zasadzie kuchnia tajów bez Pad Thai ‚a nie może istnieć. Mimo tego, że danie jest makaronowe, to zapewniam że makaron ryżowy jest lekkostrawny, nietuczący i bezglutenowy. Pad Thai w Azji jest często ulicznym jedzeniem, serwowanym na straganach przez wyspecjalizowanych sprzedawców, skrywa w sobie całą esencje kuchni tajskiej, w której niezmiernie ważna jest obecność w potrawie zróżnicowanych smaków oraz tekstury poszczególnych składników.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 12 krewetek (świeżych lub mrożonych)*
- 3 ząbki czosnku
- biała część pora
- 100 g tofu
- 2 jajka
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki prażonych orzechów ziemnych
- 3 łyżki oleju
Sos:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu z limonki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki płatków chili (lub 1/2 drobno pokrojonej świeżej ostrej papryczki)
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy makaron ryżowy i gotujemy przez około 3 minuty. Odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Składniki sosu dokładnie łączymy w miseczce. W dużym woku lub na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i por posiekany w cienkie krążki, po chwili dorzucamy krewetki, pokrojone w 1 centymetrową kostkę tofu i smażymy około 2 minuty. Wbijamy jajka i delikatnie mieszając, wszystko smażymy. Do całości dodajemy makaron i łączymy z pozostałymi składnikami, zalewamy wszystko sosem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy kiełki fasoli i posiekany szczypior. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.
*Jeśli używamy krewetek mrożonych, to należy wcześniej umieścić je na sitku i pozostawić do rozmrożenia i odcieknięcia wody.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.