24 luty 2017

Pad Thai z krewetkami

pad-thai-z-krewetkami

Oto danie, które znajdziemy niemal w każdej azjatyckiej restauracji. Dla mnie osobiście stanowi wizytówkę kuchni tajskiej, w zasadzie  kuchnia tajów bez Pad Thai ‚a nie może istnieć. Mimo tego, że danie jest makaronowe, to zapewniam że makaron ryżowy jest lekkostrawny, nietuczący i bezglutenowy. Pad Thai w Azji jest często ulicznym jedzeniem, serwowanym na straganach przez wyspecjalizowanych sprzedawców, skrywa w sobie całą esencje kuchni tajskiej, w której niezmiernie ważna jest obecność w potrawie zróżnicowanych smaków oraz  tekstury poszczególnych składników.  

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 12 krewetek (świeżych lub mrożonych)*
  • 3 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 100 g tofu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu z limonki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki płatków chili (lub 1/2 drobno pokrojonej świeżej ostrej papryczki)

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy makaron ryżowy i gotujemy przez około 3 minuty. Odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Składniki sosu dokładnie łączymy w miseczce. W dużym woku lub na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i por posiekany w cienkie krążki, po chwili dorzucamy krewetki, pokrojone w 1 centymetrową kostkę tofu i smażymy około 2 minuty. Wbijamy jajka i delikatnie mieszając, wszystko smażymy. Do całości dodajemy makaron i łączymy z pozostałymi składnikami, zalewamy wszystko sosem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy kiełki fasoli i posiekany szczypior. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.

*Jeśli używamy krewetek mrożonych, to należy wcześniej umieścić je na sitku i pozostawić do rozmrożenia i odcieknięcia wody.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *