12 październik 2015

Penne z cukinią i pomidorkami

makaron-z-cukinia

Jeśli jesteście zaganiani, nie lubicie zbyt dużo czasu spędzać przy garach, ale zarazem chcielibyście zjeść coś ciepłego, to dzisiejsza propozycja jest specjalnie dla Was! Danie robi się BŁYSKAWICZNIE! Chyba powinnam je zatytułować „danie instant z makaronem”, bo czas przyrządzenia jest chyba porównywalny.

Składniki:

  • 300 g makaronu penne (lub inne rurki)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 por
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • świeże listki bazylii

W średniej wielkości rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy por posiekany w cienkie talarki i cukinię startą na tarce o grubych oczkach (cukinię ścieramy ze skórką, przed tarkowaniem usuwamy tylko gąbczasty środek z nasionami). Gdy całość lekko się zeszkli wlewamy wino. Co jakiś czas mieszamy i czekamy, aż płyn wyparuje. Na niedużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Dodajemy sól i obsmażamy z obydwu stron około 1 minutę. W osolonej i wrzącej wodzie gotujemy makaron al dente, odcedzamy i od razu dodajemy do zawartości patelni. Dorzucamy parmezan, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, na wierzch układamy gorące pomidorki i świeżą bazylię. Całość można skropić dobrą oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.

makaron-z-cukinia

makaron-z-cukinia

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *