Pikantne spaghetti z bobem, miętą i orzeszkami piniowymi
Z nastaniem lata, czas na warzywno – makaronowe wariacje! Kolorowe, ziołowe, aromatyczne, PYSZNE! To proste danie może być szybkim letnim obiadem, lub wspaniałym zakończeniem dnia z zimnym kieliszkiem białego wina. Sam bób jest dosyć mdły i uważam, że naprawdę świetnie się komponuje z nieco bardziej wyrazistymi składnikami. Chili, mięta, czosnek to strzał w dziesiątkę! Ten makaron przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, więc tym bardziej gorąco Was zachęcam
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
- 100 g orzeszków piniowych
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Obrany czosnek i chili kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez około 2-3 minuty. W garnku z wrzącą, osoloną wodą gotujemy al dente makaron, odcedzamy na durszlaku. Do zawartości patelni dodajemy bób, delikatnie mieszamy; dorzucamy makaron, posypujemy miętą i dokładnie łączymy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na suchej patelni podprażamy na złoty kolor orzeszki piniowe. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzeszkami, przyozdabiamy posiekaną miętą i chili.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.