16 grudzień 2016

Postne łazanki z kapustą i grzybami

makaron-lazanki
Specjalnie dla Was postanowiłam przygotować to danie. Wiem, że na wielu wigilijnych stołach gości ta potrawa, niestety w moim rodzinnym domu nie było łazankowej tradycji, ale chyba czas to zmienić :-) Smak kapusty kiszonej przygotowanej w ten sposób jest niepowtarzalny i idealnie pasuje na wigilijny stół. Kapustę można przygotować kilka dni prędzej i przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce. 

Składniki:

  • 300 g makaronu typu łazanki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów ( borowików lub podgrzybków)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczka kminku mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

Grzyby myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i gotujemy przez 30 minut. Kapustę dwukrotnie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, dokładnie odciskamy i grubo siekamy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy około 5 minut. Dodajemy kapustę, oraz przyprawy (sól, cukier, kminek, pieprz), całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu. Grzyby siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty. Płyn z gotowanych grzybów przecedzamy przez sitko i wlewamy do kapusty. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, jeśli woda odparuje, a kapusta jest miękka i smaczna, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy 1 łyżkę oleju i mieszamy. Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i łączymy z kapustą w proporcjach 1:1.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *