Postne łazanki z kapustą i grzybami
Specjalnie dla Was postanowiłam przygotować to danie. Wiem, że na wielu wigilijnych stołach gości ta potrawa, niestety w moim rodzinnym domu nie było łazankowej tradycji, ale chyba czas to zmienić Smak kapusty kiszonej przygotowanej w ten sposób jest niepowtarzalny i idealnie pasuje na wigilijny stół. Kapustę można przygotować kilka dni prędzej i przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.
Składniki:
- 300 g makaronu typu łazanki
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów ( borowików lub podgrzybków)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczka kminku mielonego
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
Grzyby myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i gotujemy przez 30 minut. Kapustę dwukrotnie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, dokładnie odciskamy i grubo siekamy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy około 5 minut. Dodajemy kapustę, oraz przyprawy (sól, cukier, kminek, pieprz), całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu. Grzyby siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty. Płyn z gotowanych grzybów przecedzamy przez sitko i wlewamy do kapusty. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu, jeśli woda odparuje, a kapusta jest miękka i smaczna, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy 1 łyżkę oleju i mieszamy. Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i łączymy z kapustą w proporcjach 1:1.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.