12 sierpień 2015

Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorami

Tę prostą sałatkę wykonaliśmy wraz z mężem tego lata na urlopie nieopodal Neapolu. To nie przypadek, że akurat taka propozycja wyszła z naszej kuchni, otóż produkt który wykorzystaliśmy pochodzi z południa Włoch i jest nim MOZZARELLA. Ale nie mylmy tego wspaniałego, niezwykłego w smaku i delikatnego sera, z czymś co kupujemy na co dzień. Prawdziwa śnieżnobiała, pulchna kula to dobrodziejstwo regionu Kampania i wytwarzana jest z mleka tamtejszych bawolic. Danie jest bardzo proste, ale gwarantuje, że sam smak sera i świeżość warzyw jest idealnym połączeniem na upalne letnie popołudnia. Niesamowitego charakteru nadaje orzechowa nuta oleju i słodko kwaśny aromat octu balsamicznego. Ta sałatka, to dowód na to, że gotowanie może być smaczne i proste.

Składniki:

  • 150 g makaronu rigatoni (opcjonalnie można użyć penne lub inne rurki)
  • 2 średnie dojrzałe, słodkie pomidory
  • 1 mozzarella (użyłam bufala mozzarella)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • olej z orzechów włoskich
  • 1 duża łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie, przelać zimną wodą, starannie odcedzić. Szparagi oczyścić (odciąć 2 cm łykowatych końcówek), obgotować w osolonej wodzie, ostudzić. Pomidory pokroić w ósemki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać z olejem, octem, solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek i dodać podartą na kawałki świeżą mozzarellę.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *