30 Styczeń 2019

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino

To danie, to sztuka dla sztuki. Tak proste, a tak dobre. Pochwała prostoty! Czy jeść prosto znaczy jeść ubogo? Źle? Nic bardziej mylnego, a ten przepis udowadnia, że ważna jest nie ilość produktów, a ich jakość.

Wybierzcie tak dobrą oliwę jak to możliwe. Niech będzie z pierwszego tłoczenia, aromatyczna, dobra i przyjemna w smaku.

Pochylcie się na moment nad czosnkiem. Koniecznie zdrowym, najlepiej ekologicznym, świeżym, młodym, mocnym  jak to tylko możliwe.

Poszukajcie ostrej papryki. Najbardziej sprawdzi się tu włoskie pepperoncino. Uwielbiam ich barwę i niewyobrażalną ostrość! Maleńkie ostre stożki tworzą wspaniałe kompozycje, jak tylko mam możliwość  kupić świeże papryczki to wsadzam je do wazonu i ciesze nimi oko – to najwspanialszy bukiet świata! 

Składniki (2 porcje):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoncino
  • ½ pęczka świeżej pietruszki
  • sól, pieprz
  • parmezan do oprószenia

We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Odcedzamy dokładnie na sicie i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, czosnek kroimy w cienkie plastry, a papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy czosnek i papryczkę, gdy lekko się zarumienią, wrzucamy makaron i mieszamy do połączenia składników. Na koniec, całość posypujemy posiekaną pietruszką. makaron wykładamy na talerze i każda porcję oprószamy parmezanem.

czosnek

papperoncino

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *