30 styczeń 2019

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino

To danie, to sztuka dla sztuki. Tak proste, a tak dobre. Pochwała prostoty! Czy jeść prosto znaczy jeść ubogo? Źle? Nic bardziej mylnego, a ten przepis udowadnia, że ważna jest nie ilość produktów, a ich jakość.

Wybierzcie tak dobrą oliwę jak to możliwe. Niech będzie z pierwszego tłoczenia, aromatyczna, dobra i przyjemna w smaku.

Pochylcie się na moment nad czosnkiem. Koniecznie zdrowym, najlepiej ekologicznym, świeżym, młodym, mocnym  jak to tylko możliwe.

Poszukajcie ostrej papryki. Najbardziej sprawdzi się tu włoskie pepperoncino. Uwielbiam ich barwę i niewyobrażalną ostrość! Maleńkie ostre stożki tworzą wspaniałe kompozycje, jak tylko mam możliwość  kupić świeże papryczki to wsadzam je do wazonu i ciesze nimi oko – to najwspanialszy bukiet świata! 

Składniki (2 porcje):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoncino
  • ½ pęczka świeżej pietruszki
  • sól, pieprz
  • parmezan do oprószenia

We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Odcedzamy dokładnie na sicie i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, czosnek kroimy w cienkie plastry, a papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy czosnek i papryczkę, gdy lekko się zarumienią, wrzucamy makaron i mieszamy do połączenia składników. Na koniec, całość posypujemy posiekaną pietruszką. makaron wykładamy na talerze i każda porcję oprószamy parmezanem.

czosnek

papperoncino

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *