Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorowym pesto
Zważywszy, że ostatnio mróz za oknem, ja jeszcze mocniej tęsknie za latem! To jeden z moich ulubionych „letnich” makaronów Skoro aura nas nie rozpieszcza, to przynajmniej zafundowałam mojej rodzinie „lato na talerzu”.
Wspaniałe, aromatyczne bardzo dobrze wyważone danie idealne na letni lunch, czy kolację. Makaron z krewetkami w połączeniu z młodym, świeżym szpinakiem, aromatyczną oliwą i intensywnym pesto z suszonych pomidorów smakują wspaniale! Najlepszym towarzystwem dla tego dania jest oczywiście biały kieliszek dobrego, schłodzonego wina Cóż powiedzieć więcej… Smacznego!
Składniki:
- 250 g makaronu typu spaghetti
- 8 krewetek ( po 4 na osobę)
- 4 łyżki oliwy
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 garść liści szpinaku baby
Pesto z suszonych pomidorów:
- 6 suszonych pomidorów ( jeśli używamy pomidorów z zalewy z oliwy, wówczas nie dodajemy już oliwy)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 4 kapary
- 4 łyżki oliwy z oliwek*
Wszystkie składniki pesto blendujemy na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku i odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciętą na pół chili i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy na patelni przez około 3 minuty, następnie usuwamy czosnek i papryczkę z patelni (oliwa jako tłuszcz chłonie aromaty, dzięki temu będzie maiła aromat czosnku i i ostrego chili). Na wcześniej zaromatyzowaną oliwę dodajemy krewetki, chwilę podsmażamy i dolewamy wino, czekamy aż płyn odparuje. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i od razu dodajemy do zawartości patelni, dodajemy również świeży szpinak i całość dokładnie mieszamy. Po około 3 minutach wykładamy danie na talerze, dodajemy pesto i od razu podajemy.
* tylko, jeśli używamy pomidorów bez zalewy z oliwy
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.