17 Wrzesień 2015

Spaghetti z ziołami i świeżymi pomidorami

spaghetti-z-pomidorami

Prezentuję mój dzisiejszy obiad! Jestem ciekawa, jak Wam się spodoba ten przepis. Danie wykonałam dosłownie w 20 minut, a może nawet krócej. Polecam wszystkim zabieganym oraz tym, którzy nie lubią stać zbyt długo przy garach. Dosyć ciekawej tekstury nadaje zrumieniona bułka. Sprawia, że potrawa ma charakter i jest inna niż wszystkie, jakie dotąd jadłam. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 1/3 szklanki pokruszonej świeżej bułki
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g posiekanych ziół (bazylia, mięta, majeranek, natka pietruszki)
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Rozgrzewamy ruszt piekarnika do średniej temperatury i wstawiamy pod niego okruchy bułki na kilka sekund lub do lekkiego zrumienienia. Makaron gotujemy al dente we wrzącej i osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy czosnek pokrojony w cienkie płatki. Gdy czosnek zmięknie, dodajemy pomidory pokrojone w średnią kostkę, posiekane zioła i orzechy oraz pozostałą oliwę. Smażymy przez około 2 min, dodajemy odsączony makaron i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Od razu wykładamy na talerze i posypujemy zrumienioną bułką.

makaron-z-pomidorami

makaron-z-pomidorami

Komentarze (2)

  1. Czy ktokolwiek próbował przygotowywać spaghetti z liśćmi mniszka lekarskiego? Ponoć posiada on niesamowite właściwości zdrowotne, ale nie jestem pewien czy wpływa on znacząco na smak potrawy, przez co staje się ona bardzo cierpka. Czy istnieje jakiś sposób, aby zabopoec ‚cierpkości’ dania? Proszę o odpowiedź.

    • Moje Makarony:

      Witam,
      widziałam wiele zastosowań mniszka lekarskiego w przeróżnych potrawach. Często przyrządza się z niego sałatki, spaghetti jeszcze nie próbowałam, ale zapewne jest to dobry pomysł, za który DZIĘKUJĘ! Co do goryczki…Im starsze liście tym bardziej gorzkie. Zachęcam do wykorzystywania tej rośliny w kuchni, gdyż jest bardzo cennym źródłem witamin i czyni wiele dobrego, ale wybierajmy liście młode, świeże, oddalone od dróg i zanieczyszczeń. Znalazłam kilka cennych wskazówek o mniszku :-) http://klaudynahebda.pl/mniszek-lekarski/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *