Spring rollsy z pieczoną kaczką i warzywami
Dziś propozycja makaronu w lekkim, orientalnym, ale jakże ciekawej wydaniu. Danie niskokaloryczne, może stanowić świetną formę integracji kulinarnej. Wystarczy tylko przygotować wcześniej składniki i każdy może zrobić swoją ulubioną wersję. Często zastanawiamy się do czego wykorzystać makaron ryżowy, a rollsy to naprawdę dobre rozwiązanie. Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że wspólne gotowanie jest bardzo fajne. Rolls’y świetnie smakują z sosem sojowym, oraz sosami azjatyckimi z chili. Czekam na Wasze propozycje.
Składniki:
- papier ryżowy
- makaron ryżowy
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 świeży ogórek
- ½ pora
- ½ papryki czerwone
- 1 pierś kaczki
- 4 liście sałaty masłowej
Marynata:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 duża łyżka miodu
- 1 ostra papryczka
Pierś z kaczki dobrze oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę. Mieszamy sos sojowy z miodem, aby powstała jednolita marynata. Umieszczamy kaczkę w naczyniu z marynatą, dodajemy papryczkę pokrojoną w średnie kawałki. Odstawiamy naczynie do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kaczkę. Gdy będzie zarumieniona z każdej strony, przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia w piekarniku w 180 °C przez ok 15 -20 min. Gotową kaczkę kroimy w cienkie paski.
Makron zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż będzie miękki. Dokładnie odcedzamy, mieszamy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Warzywa kroimy w cieniutkie słupki.
Papier ryżowy smarujemy obficie wodą, aby zmiękł. Na środku układamy makaron, kaczkę i warzywa. Ciasno zwijamy.
Brawo gratulacje dla autora.