28 sierpień 2015

Spring rollsy z pieczoną kaczką i warzywami

spring-rolls

Dziś propozycja makaronu w lekkim, orientalnym, ale jakże ciekawej wydaniu. Danie niskokaloryczne, może stanowić świetną formę integracji kulinarnej. Wystarczy tylko przygotować wcześniej składniki i każdy może zrobić swoją ulubioną wersję. Często zastanawiamy się do czego wykorzystać makaron ryżowy, a rollsy to naprawdę dobre rozwiązanie. Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że wspólne gotowanie jest bardzo fajne. Rolls’y świetnie smakują z sosem sojowym, oraz sosami azjatyckimi z chili. Czekam na Wasze propozycje.

Składniki:

  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 świeży ogórek
  • ½ pora
  • ½ papryki czerwone
  • 1 pierś kaczki
  • 4 liście sałaty masłowej

Marynata:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 ostra papryczka

Pierś z kaczki dobrze oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę. Mieszamy sos sojowy z miodem, aby powstała jednolita marynata. Umieszczamy kaczkę w naczyniu z marynatą, dodajemy papryczkę pokrojoną w średnie kawałki. Odstawiamy naczynie do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kaczkę. Gdy będzie zarumieniona z każdej strony, przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia w piekarniku w 180 °C przez ok 15 -20 min. Gotową kaczkę kroimy w cienkie paski.

Makron zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż będzie miękki. Dokładnie odcedzamy, mieszamy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Warzywa kroimy w cieniutkie słupki.
Papier ryżowy smarujemy obficie wodą, aby zmiękł. Na środku układamy makaron, kaczkę i warzywa. Ciasno zwijamy.

spring-rollsy

spring-rolls (2)

Komentarze (1)

  1. Brawo gratulacje dla autora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *