Świderki z sosem grzybowym i mięsnymi pulpecikami
Okres świąt smakuje dla mnie suszonymi grzybami. Można by powiedzieć, że bez grzybowego sosu nie ma Wigilii w moim rodzinnym domu. Tradycyjnie przygotowuje go moja Babcia i smakuje najlepiej właśnie w Święta. Z tym sosem smakuje wszystko! Polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami i smażonego karpia, czy też pieczonego karpia faszerowanego grzybami w wykonaniu mojego Taty.
W dzisiejszym poście muszę podziękować osobom, dzięki którym, ja mogłam przyrządzić tenże sos Zatem dziękuję moim Teściom, zapalonym grzybiarzom za to, że zawsze jakiś słoik tych suszonych pyszności od nich otrzymuje :-*
Składniki:
- 500 g makaronu typu świderki
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo – wołowego)
- 1 średnia biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sos grzybowy:
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju
- ½ cebuli
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Dodatkowo:
- różowy pieprz do posypania
- świeży koper
Sos: Grzyby umieszczamy w misce i zalewamy wrząca woda, zostawiamy na około 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie na rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebulę. Grzyby odcedzamy na sitku (pozostawiamy wodę z ich moczenia), kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli. Podsmażamy przez około 3 minuty, podlewamy woda pozostałą z moczonych grzybów ( około 100 ml). Gdy grzyby i cebula zmięknie dolewamy śmietanę i na wolnym ogniu zagotowujemy. Doprawiamy obficie solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy więcej wody pozostałej po grzybach. Jeśli jednak konsystencja jest zbyt rzadka, ciągle mieszając sos bardzo małymi partiami dodajemy mąkę, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Zagotowujemy, a następnie wyłączamy sos.
Pulpety: mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej ręką), aby wszystkie składniki połączyły się w gładka masę. Do miseczki wsypujemy mąkę, na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy nieduże pulpety (wielkości orzecha włoskiego), obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzana patelnię. Z 0, 5 kg mięsa powstanie nam około 13 pulpetów. Pulpety podsmażamy dokładnie z każdej strony, a następnie przekładamy je do grzybowego sosu, gotujemy całość na wolnym ogniu przez około 10 minut.
We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy do miseczek. Polewamy sosem i na wierzch układamy pulpety. Przyozdabiamy świeżym koprem i różowym pieprzem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.