12 sierpień 2020

Szałwiowy makaron z palonym masłem i orzechami

Można powiedzieć, ,,takie proste a takie smaczne”. Mocno aromatyczne, ziołowe, niecodzienne. Byłam zszokowana, gdy moja czteroletnia Córka, pochłonęła całą porcję i pytała, czy jest jeszcze :-) Okazuje się, ze wystarczy kilka dobrych składników i mamy extra danie.

Jadąc do Italii, bardzo często natkniemy się na taką kompozycję smaków. Włosi, ten rodzaj podania makaronu określają nazwą ,,pasta bianca”, lekka, szybka, idealna w gorącym klimacie śródziemnomorskim.  To świetny pomysł na wykorzystanie ogródkowych ziół!

Bardzo przyjemne w smaku, wykonanie expresowe i do tego wszystkim smakuje. 

Polecam w upalne dni, z kieliszkiem białego schłodzonego wina :-) 

makaron

Składniki:

  • 200 g makaronu z szałwią (przepis na blogu http://www.mojemakarony.pl/makaronowe-krazki-z-szalwia/)
  • 50 g klarowanego masła
  • 100 g orzeszków piniowych
  • świeżo tarty parmezan
  • pieprz grubo mielony

Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzamy i chwilę czekamy, aż lekko ostygnie (zatrzymujemy kilka łyżek z gotowanego makaronu). W tym czasie,  na suchej patelni podsmażamy orzeszki piniowe, solimy i czekamy aż będą brązowo – złote. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Na dużej  patelni rozgrzewamy masło, dodajemy makaron i wodę pozostałą z ugotowanego makaronu, na wolnym ogniu podgrzewamy makaron z powstałym maślanym sosem. Wykładamy na talerze, polewamy pozostałym sosem maślanym, oprószamy obficie świeżo utartym parmezanem i orzeszkami piniowymi. Doprawiamy pieprzem i dekorujemy świeżymi liśćmi szałwii.

makaron-domowy

makaron-z-szalwia_1

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *