Szałwiowy makaron z palonym masłem i orzechami
Można powiedzieć, ,,takie proste a takie smaczne”. Mocno aromatyczne, ziołowe, niecodzienne. Byłam zszokowana, gdy moja czteroletnia Córka, pochłonęła całą porcję i pytała, czy jest jeszcze Okazuje się, ze wystarczy kilka dobrych składników i mamy extra danie.
Jadąc do Italii, bardzo często natkniemy się na taką kompozycję smaków. Włosi, ten rodzaj podania makaronu określają nazwą ,,pasta bianca”, lekka, szybka, idealna w gorącym klimacie śródziemnomorskim. To świetny pomysł na wykorzystanie ogródkowych ziół!
Bardzo przyjemne w smaku, wykonanie expresowe i do tego wszystkim smakuje.
Polecam w upalne dni, z kieliszkiem białego schłodzonego wina
Składniki:
- 200 g makaronu z szałwią (przepis na blogu http://www.mojemakarony.pl/makaronowe-krazki-z-szalwia/)
- 50 g klarowanego masła
- 100 g orzeszków piniowych
- świeżo tarty parmezan
- pieprz grubo mielony
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzamy i chwilę czekamy, aż lekko ostygnie (zatrzymujemy kilka łyżek z gotowanego makaronu). W tym czasie, na suchej patelni podsmażamy orzeszki piniowe, solimy i czekamy aż będą brązowo – złote. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy makaron i wodę pozostałą z ugotowanego makaronu, na wolnym ogniu podgrzewamy makaron z powstałym maślanym sosem. Wykładamy na talerze, polewamy pozostałym sosem maślanym, oprószamy obficie świeżo utartym parmezanem i orzeszkami piniowymi. Doprawiamy pieprzem i dekorujemy świeżymi liśćmi szałwii.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.