Tabbouleh z makaronem fregola, bobem i fetą
Po ostatnich moich wojażach w gorącym Marsa Alam postanowiłam przygotować coś w klimacie arabskim. Wprawdzie sałatkę tabbouleh najczęściej można spotkać w Libanie, to jest także popularna w większości krajach arabskich. Moja wersja tej potrawy wykonana została z makaronem, a w oryginalnym zestawieniu występuje z kaszą bulgur. Jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się jako dodatek dań grillowych lub solo. Spróbujcie i oceńcie, czy moje makaronowe tabbouleh przypadnie Wam do gustu?
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1,5 szklanki ugotowanego makaronu fregola
- 2 ogórki gruntowe
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki posiekanej mięty
- 1/2 pęczka szczypiorku z dymką
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii
- 150 g sera feta
Sos:
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy za pomocą rózgi kuchennej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy ze skórki. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, gdy jest już miękki odcedzamy na sicie i przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy wodnisty środek. Kroimy w drobną kosteczkę,. Pomidorki kroimy na ćwiartki, szczypior z dymką drobno siekamy. W dużej misce umieszczamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, dodajemy pieprz i sól i polewamy przygotowanym sosem. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do miski i posypujemy pokruszona fetą i listkami mięty.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.