11 lipiec 2017

Tabbouleh z makaronem fregola, bobem i fetą

tabbouleh-z-makaronem

Po ostatnich moich wojażach w gorącym Marsa Alam  postanowiłam przygotować coś w klimacie arabskim. Wprawdzie sałatkę tabbouleh najczęściej można spotkać w Libanie, to jest także popularna w większości krajach arabskich. Moja wersja tej potrawy wykonana została z makaronem, a w oryginalnym zestawieniu występuje z kaszą bulgur. Jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się jako dodatek dań grillowych lub solo. Spróbujcie i oceńcie, czy moje makaronowe tabbouleh przypadnie Wam do gustu? 

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1,5 szklanki ugotowanego makaronu fregola
  • 2 ogórki gruntowe
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • 1/2 pęczka szczypiorku z dymką
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 150 g sera feta

Sos:

  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  •  3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu łączymy za pomocą rózgi kuchennej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy ze skórki. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, gdy jest już miękki odcedzamy na sicie i przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy wodnisty środek. Kroimy w drobną kosteczkę,. Pomidorki kroimy na ćwiartki, szczypior z dymką drobno siekamy. W dużej misce umieszczamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, dodajemy pieprz i sól i polewamy przygotowanym sosem. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do miski i posypujemy pokruszona fetą i listkami mięty.

tabbo

tabbouleh_1

tabbouleh_3

tabbouleh_4

tabbouleh_5

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *