5 październik 2016

Tagliatelle z serem robiola, tymiankiem i cytryną

makaron-z-cytryna

Dziś połączenie niecodzienne, ale dość ciekawe. Zazwyczaj cytrynę używamy do deserów, a tu w połączeniu z serem i tymiankiem stanowi wytrawną, makaronową kompozycję. Sam przepis narodził się w mojej głowie na wyprawie do słonecznej Italii, a dokładnie na wybrzeżu amalfijskim. To piękne włoskie wybrzeże stanowi mekkę gai cytrynowych. Na każdym kroku można popróbować lokalnych specjałów powstałych z cytryn. Tam wszystko mieni się kolorem żółtym – cytrynowym. Orzeźwiające lemoniady, pyszne sorbety czy lokalne trunki „limoncello”.  Zachęcam do próbowania. Życzę wszystkim smacznego!

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 cytryna
  • 200 g sera robiola
  • 1/4 szklanka parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  •  sól i pieprz

Cytrynę oparzamy wrzątkiem i czyścimy szczoteczką. Połowę cytryny cienko obieramy nożem (bez białej części albedo, gdyż jest gorzka), kroimy na cienkie paseczki – wiórki. Ser robiola ucieramy na krem, razem z tartą skórką cytryny otrzymaną z połowy owocu, posiekanym tymiankiem i pieprzem. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Pastę serową przekładamy na patelnie, delikatnie rozrzedzamy wodą z ugotowanego makaronu. Do zawartości patelni dodajemy odcedzony makaron i całość dokładnie łączymy. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy świeżo startym parmezanem i wiórkami z cytryny.

cytryny_1

cytryny

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *