19 marzec 2016

Wielkanocne rollsy

rollsy

Moja kolejna wielkanocna propozycja, to coś zupełnie nowego! Pomyślałam, że może znudziły Wam się tradycyjne, ciężkie i często nudne potrawy, które przygotowujecie co rok? Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego, innowacyjnego i oryginalnego, to zróbcie ROLLSY w wielkanocnym wydaniu. W przepisie wykorzystałam składniki wiosenne, wielkanocne, ale w całkiem innej odsłonie. Zachęcam zatem do wypróbowania kuchni fusion. Rollsy najlepiej przygotujcie tuż przed podaniem, w towarzystwie dwóch sosów smakują wyśmienicie!

Składniki:

  • 6 krążków papieru ryżowego
  • 50 g makaronu ryżowego (nitki)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 ogórek wężowy
  • 10 plastrów szynki (użyłam szynki wieprzowej, lekko podwędzanej)
  • rzeżucha

Dressing koperkowy:

  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sos chrzanowy:

  • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu ( korzeń ścieramy na bardzo drobnych oczkach)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Makaron umieszczamy w misce i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na około 5 minut aż zmięknie, a następnie dokładnie odsączamy na sitku. Warzywa myjemy, paprykę kroimy w cienkie słupki. Z ogórka wycinamy środek, który jest zbyt wodnisty i pozostałą część kroimy tak, jak słupki papryki. Szynkę kroimy w paski. Pojedynczo bierzemy krążki papieru, z obydwu stron nawilżamy je wodą, aby zmiękły i układamy na nich składniki. Zawijamy papier ryżowy z zawartością, na kształt małych roladek. Gotowe rollsy układamy na talerzu, przystrojonym sezonowymi warzywami. Podajemy z sosami.

rollsy

rollsy_3

rollsy

 

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *