Wielkanocne rollsy
Moja kolejna wielkanocna propozycja, to coś zupełnie nowego! Pomyślałam, że może znudziły Wam się tradycyjne, ciężkie i często nudne potrawy, które przygotowujecie co rok? Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego, innowacyjnego i oryginalnego, to zróbcie ROLLSY w wielkanocnym wydaniu. W przepisie wykorzystałam składniki wiosenne, wielkanocne, ale w całkiem innej odsłonie. Zachęcam zatem do wypróbowania kuchni fusion. Rollsy najlepiej przygotujcie tuż przed podaniem, w towarzystwie dwóch sosów smakują wyśmienicie!
Składniki:
- 6 krążków papieru ryżowego
- 50 g makaronu ryżowego (nitki)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 ogórek wężowy
- 10 plastrów szynki (użyłam szynki wieprzowej, lekko podwędzanej)
- rzeżucha
Dressing koperkowy:
- 1 łyżka posiekanego kopru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sos chrzanowy:
- 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu ( korzeń ścieramy na bardzo drobnych oczkach)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Makaron umieszczamy w misce i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na około 5 minut aż zmięknie, a następnie dokładnie odsączamy na sitku. Warzywa myjemy, paprykę kroimy w cienkie słupki. Z ogórka wycinamy środek, który jest zbyt wodnisty i pozostałą część kroimy tak, jak słupki papryki. Szynkę kroimy w paski. Pojedynczo bierzemy krążki papieru, z obydwu stron nawilżamy je wodą, aby zmiękły i układamy na nich składniki. Zawijamy papier ryżowy z zawartością, na kształt małych roladek. Gotowe rollsy układamy na talerzu, przystrojonym sezonowymi warzywami. Podajemy z sosami.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.