19 marzec 2016

Wiosenna sałatka z sosem chrzanowym

salatka-z-makaronem

Tylko spójrzcie! Ta sałatka nie tylko zaspokoi Wasze kubki smakowe, ale również nacieszy oczy. Jest tak kolorowa, że aż żal jeść :-) Z całą pewnością będzie stanowić nie tylko ciekawy element wielkanocnego stołu, ale także będzie piękną dekoracją. Koniecznie podajcie ją na ładnym, dużym półmisku i zajadajcie czym prędzej, bo od razu przygotowana smakuje najlepiej.

Składniki:

  • 100 g makaronu (np. kokardki)
  • 100 g świeżych liści szpinaku baby (zamiennie można użyć roszponkę lub rukolę)
  • 10 plastrów szynki wieprzowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 rzodkiewek
  • 1 nieduży ogórek wężowy
  • 4 jajka
  •  pęczek koperku

Sos chrzanowy:

  • 2 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu (chrzan ścieramy na bardzo drobnych oczkach)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy makaron na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Na dużym półmisku układamy świeży szpinak, makaron, plastry szynki, przepołowione pomidorki. Ogórka kroimy w plastry, a jajka na ćwiartki. Rozkładamy składniki na półmisku. Rzodkiewkę kroimy w cienkie słupki, a koperek drobno siekamy i posypujemy nimi całość.  W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę.

salatka-makaronowa

salatka-makaronowa

Komentarze (3)

  1. wala:

    Piękna kompozycja i ciekawe połączenie. Myślę, że sałatka zagości na naszym świątecznym stole.

  2. Marzynia:

    Pięknie… i te kwiatuszki makaronowe…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *