Wiosenna sałatka z sosem chrzanowym
Tylko spójrzcie! Ta sałatka nie tylko zaspokoi Wasze kubki smakowe, ale również nacieszy oczy. Jest tak kolorowa, że aż żal jeść Z całą pewnością będzie stanowić nie tylko ciekawy element wielkanocnego stołu, ale także będzie piękną dekoracją. Koniecznie podajcie ją na ładnym, dużym półmisku i zajadajcie czym prędzej, bo od razu przygotowana smakuje najlepiej.
Składniki:
- 100 g makaronu (np. kokardki)
- 100 g świeżych liści szpinaku baby (zamiennie można użyć roszponkę lub rukolę)
- 10 plastrów szynki wieprzowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 rzodkiewek
- 1 nieduży ogórek wężowy
- 4 jajka
- pęczek koperku
Sos chrzanowy:
- 2 łyżki świeżo startego korzenia chrzanu (chrzan ścieramy na bardzo drobnych oczkach)
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy makaron na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Na dużym półmisku układamy świeży szpinak, makaron, plastry szynki, przepołowione pomidorki. Ogórka kroimy w plastry, a jajka na ćwiartki. Rozkładamy składniki na półmisku. Rzodkiewkę kroimy w cienkie słupki, a koperek drobno siekamy i posypujemy nimi całość. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę.
Piękna kompozycja i ciekawe połączenie. Myślę, że sałatka zagości na naszym świątecznym stole.
Pięknie… i te kwiatuszki makaronowe…
Dziękuję, Zachęcam do wypróbowania przepisu