27 kwiecień 2018

Wiosenne cannelloni z młodą kapustą pod beszamelem

Dzisiejszy przepis dedykuję  niedawno poznanej, mojej nowej „Koleżance”, z którą wspólnie w przemiłym towarzystwie spędzamy piątkowe włoskie poranki :-) Mam wielką nadzieję, że przepis zostanie wypróbowany i co więcej, trzymam kciuki, aby smakował :-)

Jeśli Ktoś z Was woli wersję wegetariańską, wówczas szynkę można zastąpić  serem (bursztynem, parmezanem, provalone). 

Pani Ewo – niech Pani gotuje :-) Powodzenia! 

cannelloni

Składniki (4 porcje):

  • 10 gotowych płatów makaronu lasagne
  • 5 – 7  liści młodej kapusty
  • 10 plastrów szynki drobiowej
  • 1 pęczek koperku
  • świeżo tarty parmezan
  • sól, pieprz

Sos beszamel:

  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Beszamel: W garnuszku rozgrzewamy masło, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i za pomocą rózgi energicznie mieszamy. Pomału zaczynamy dodawać mleko, ciągle mieszamy. Sos musi być gładki i bezgrudkowy, osiągniemy to dzięki ciągłemu mieszaniu. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Liście kapusty gotujemy we wrzącej wodzie, doprawionej solą i szczyptą cukru. Ważne, aby liście nabrały odpowiedniej miękkości. Jeśli preferujemy bardziej chrupiące warzywa, można przerwać gotowanie, gdy kapusta jeszcze jest al dente niemniej, w tej potrawie zachęcam, aby nieco dłużej podgotować kapustę, aby była miękka. Liście wyławiamy i kroimy na pół, wykrawamy twarde użylenie pośrodku liści.

We wrzącej, osolonej wodzie, obgotowujemy do miękkości makaron lasagne. Najlepiej obgotowywać płaty makaronu pojedynczo, zapobiegnie to sklejaniu płatów. Na miękkim makaronie układamy polówkę liścia, plaster szynki, smarujemy cienką warstwa beszamelu i zawijamy w rulony – cannelloni. Spód brytfanki o wymiarach 23 x 23 cm smarujemy 0,5 centymetrową warstwą beszamelu i układamy zwinięte cannelloni. Wierzch naszych zawijańców smarujemy beszamelem i posypujemy świeżo startym parmezanem. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Brytfankę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Wyjmujemy i od razu podajemy.

cannelloni

cannelloni-z-kapusta_1

Komentarze (3)

  1. Koleżanka z włoskiego:

    Dzisiaj przepis został wypróbowany.Przygotowanie nie trwało zbyt długo/ najwięcej uwagi i czasu pochłonął beszamel/, reszta szybko i sprawnie.Niczego nie zmieniałam w przepisie mam więc nadzieję ,że smak zbliżony do oryginału-a był pyszny.!!!

  2. Koleżanka z włoskiego:

    Zrobiłam, dokładnie według przepisu i było świetne:))

  3. Moje Makarony:

    Ciesze się :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *