16 kwiecień 2018

Wiosenny makaron „na zielono” z bekonem

makaron-green

W mojej kuchni talerze coraz mocniej się zielenią, a to najlepszy dowód na to że jest WIOSNA!!! Przedstawiam dziś przepis z dużą ilością warzyw, ale pewnie dzięki chrupkiemu bekonowi, mięsożercą również przypadnie do gustu. Prosty i szybki w przygotowaniu! Spróbujcie obowiązkowo !

Składniki:  (4 osoby)

  • 400 g makaronu (wykorzystałam fuslli bucati)
  • 1 cukinia
  • 150 g groszku cukrowego
  • biała część pora
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść świeżego szpinaku baby
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzana oliwę i podsmażamy do momentu, aż się zarumieni. Podsmażone kawałki zdejmujemy z patelni i dokładamy. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekanego pora i wciśnięty przez praskę czosnek, po około 2 minutach dodajemy posiekaną w półplastry cukinie (cukinii nie obieramy, młode warzywa mają miękką skórkę i dużo witamin). Dodajemy przekrojony na pół groszek cukrowy i całość podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżki mascarpone i szpinak. W osolonej, wrzącej wodzie gotujemy makaron i odcedzony od razu dodajemy do zawartości patelni. Dokładnie mieszamy. Wykładamy danie na talerze, posypujemy chrupiącymi kawałkami boczku i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

green-pasta

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *