Wiosenny makaron „na zielono” z bekonem
W mojej kuchni talerze coraz mocniej się zielenią, a to najlepszy dowód na to że jest WIOSNA!!! Przedstawiam dziś przepis z dużą ilością warzyw, ale pewnie dzięki chrupkiemu bekonowi, mięsożercą również przypadnie do gustu. Prosty i szybki w przygotowaniu! Spróbujcie obowiązkowo !
Składniki: (4 osoby)
- 400 g makaronu (wykorzystałam fuslli bucati)
- 1 cukinia
- 150 g groszku cukrowego
- biała część pora
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- garść świeżego szpinaku baby
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzana oliwę i podsmażamy do momentu, aż się zarumieni. Podsmażone kawałki zdejmujemy z patelni i dokładamy. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekanego pora i wciśnięty przez praskę czosnek, po około 2 minutach dodajemy posiekaną w półplastry cukinie (cukinii nie obieramy, młode warzywa mają miękką skórkę i dużo witamin). Dodajemy przekrojony na pół groszek cukrowy i całość podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżki mascarpone i szpinak. W osolonej, wrzącej wodzie gotujemy makaron i odcedzony od razu dodajemy do zawartości patelni. Dokładnie mieszamy. Wykładamy danie na talerze, posypujemy chrupiącymi kawałkami boczku i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.