8 marzec 2016

Zielone spaghetti z jajkiem po benedyktyńsku

spaghetti-z-jajkiem

Patrząc na pogodę, która od dłuższego czasu utrzymuje się za oknem, zaczynam marzyć o ciepłych wiosennych dniach. Moje dzisiejsze danie, to wyraz tęsknoty za świeżymi lekkimi sałatkami i przepysznymi nowalijkami. Pocieszam się, że wiosna tuż, tuż…więc nie zaszkodzi zjeść coś lekkiego i zdrowego. Spaghetti smakuje wybornie, delikatne jajko po „otwarciu” i wydobyciu się żółtka tworzy wspaniały aksamitny sos, który świetnie smakuje z aromatycznym pesto i prażonymi migdałami. 

Składniki:

  • 350 g makaronu typu spaghetti
  • 200 g ugotowanego brokułu
  • 3 jajka
  • świeży parmezan (około 1/3 szklanki)
  • oliwa z oliwek
  • uprażone płatki migdałowe
  • świeży tymianek

Pesto z rukoli:

  • 1 szklanka liści rukoli
  • 1 garść orzechów (migdały bez skórki, orzechy włoskie, nerkowce)
  • duża szczypta soli
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Podane składniki wystarczą na 3 porcje dania.

Składniki na pesto ucieramy w moździerzu lub mielimy w blenderze na pesto. W garnku zagotowujemy wrzącą, osoloną wodę i gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i wrzucamy pesto, dodajemy odcedzony makaron, brokuł podzielony na drobne różyczki i całość dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałej wody z ugotowanego makaronu. W małym garnku zagotowujemy osoloną wodę, z 1 łyżka octu, zmniejszamy gaz i delikatnie wbijamy jajko. Czekamy ok 2-3 minuty, żeby białko się zcięło. Łyżką cedzakową delikatnie wyławiamy jajko i osuszamy je na ręczniku papierowym. Makaron wykładamy na talerze, na sam wierzch układamy jajko. Posypujemy parmezanem, płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.

spaghetti-z-jajkiem

spaghetti-z-jajkiem

Komentarze (1)

  1. wala:

    Wygląda wspaniale!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *