Zielone spaghetti z jajkiem po benedyktyńsku
Patrząc na pogodę, która od dłuższego czasu utrzymuje się za oknem, zaczynam marzyć o ciepłych wiosennych dniach. Moje dzisiejsze danie, to wyraz tęsknoty za świeżymi lekkimi sałatkami i przepysznymi nowalijkami. Pocieszam się, że wiosna tuż, tuż…więc nie zaszkodzi zjeść coś lekkiego i zdrowego. Spaghetti smakuje wybornie, delikatne jajko po „otwarciu” i wydobyciu się żółtka tworzy wspaniały aksamitny sos, który świetnie smakuje z aromatycznym pesto i prażonymi migdałami.
Składniki:
- 350 g makaronu typu spaghetti
- 200 g ugotowanego brokułu
- 3 jajka
- świeży parmezan (około 1/3 szklanki)
- oliwa z oliwek
- uprażone płatki migdałowe
- świeży tymianek
Pesto z rukoli:
- 1 szklanka liści rukoli
- 1 garść orzechów (migdały bez skórki, orzechy włoskie, nerkowce)
- duża szczypta soli
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Podane składniki wystarczą na 3 porcje dania.
Składniki na pesto ucieramy w moździerzu lub mielimy w blenderze na pesto. W garnku zagotowujemy wrzącą, osoloną wodę i gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i wrzucamy pesto, dodajemy odcedzony makaron, brokuł podzielony na drobne różyczki i całość dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja dania jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałej wody z ugotowanego makaronu. W małym garnku zagotowujemy osoloną wodę, z 1 łyżka octu, zmniejszamy gaz i delikatnie wbijamy jajko. Czekamy ok 2-3 minuty, żeby białko się zcięło. Łyżką cedzakową delikatnie wyławiamy jajko i osuszamy je na ręczniku papierowym. Makaron wykładamy na talerze, na sam wierzch układamy jajko. Posypujemy parmezanem, płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.
Wygląda wspaniale!