Zupa koperkowa z klopsikami i makaronem
Ta zupa w pełni oddaje pyszny aromat lata, świeżego kopru, który tak obficie przyozdabia nasze przydomowe warzywne ogródki. Samo przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale obiecuję Wam, że warto. Pierwszy raz przygotowywałam zupę z klopsikami i bardzo przypadła mi do gustu. Danie jest sycące i treściwe, doskonale zaspokoi niejednego głodomora. Klopsiki wprost rozpływają się w ustach, a smak zupy tylko podkreśla ich delikatność i sprawia, że za każdym kęsem mamy ochotę na więcej! Polecam wszystkim!
Składniki:
- 1 szklanka drobnego makaronu (ugotowanego wg przepisu)
- 2 pęczki kopru
- 1 nieduża bulwa selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek młodej marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1/2 śmietany kremówki
- 4 łyżki masła
Klopsiki:
- 1 mała cebula
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 50 g chudego mielonego mięsa
- 1 jajko
- sól, pieprz
- masło
- 2 łyżki oleju
Najpierw robimy klopsiki: cebulę siekamy i zrumieniamy na niewielkiej ilości masła. Kajzerkę namaczamy w mleku, dokładnie odciskamy. Mięso mieszamy z cebulką, kajzerką, jajkiem, przyprawiamy do smaku, wyrabiamy zwartą, błyszczącą masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i odkładamy pod przykryciem.
W garnku na zupę rozgrzewamy masło, wrzucamy starte na grubych oczkach seler i pietruszkę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę, dorzucamy zgniecione nożem ząbki czosnku, smażymy jeszcze chwilę. Dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zabielamy śmietaną, przyprawiamy. Przygotowane klopsiki obsmażamy na maśle z olejem, przekładamy do zupy i gotujemy, aż będą dobre w środku. Dokładamy makaron, mieszamy, wsypujemy posiekany koperek, szybko zagotowujemy. Rozlewamy zupę do talerzy i posypujemy świeżym koperkiem.
Wygląda pysznie, właśnie zaczynam gotować. Miło byłoby wiedzieć, na ile porcji jest ten przepis, czy dla naszej czwórki będzie w sam raz, czy powinnam podwoić porcje. Albo przynajmniej gdyby była podana ilość wody do zalania warzyw, to byłaby pewna podpowiedź odnośnie ilości porcji.
Witam, zupa spokojnie wystarczy na 4 – 6 porcji. Z podanych składników pozyskamy około 3, 5 l garnek zupy.
Koperkowa z klopsikami ugotowana i zjedzona, bardzo smaczna, dobra na taki deszczowy dzień, wybrałam makaron drobny- małe muszelki -conchigliette piccole :)).
Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Ciekawa propozycja, ale chyba bezmakaronowa