17 lipiec 2016

Zupa koperkowa z klopsikami i makaronem

zupa-z-makaronem

Ta zupa w pełni oddaje pyszny aromat lata, świeżego kopru, który tak obficie przyozdabia nasze przydomowe warzywne ogródki. Samo przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale obiecuję Wam, że warto. Pierwszy raz przygotowywałam zupę z klopsikami i bardzo przypadła mi do gustu. Danie jest sycące i treściwe, doskonale zaspokoi niejednego głodomora. Klopsiki wprost rozpływają się w ustach, a  smak zupy tylko podkreśla ich delikatność i sprawia, że za każdym kęsem mamy ochotę na więcej! Polecam wszystkim!

Składniki:

  • 1 szklanka drobnego makaronu (ugotowanego wg przepisu)
  • 2 pęczki kopru
  • 1 nieduża bulwa selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 śmietany kremówki
  • 4 łyżki masła

Klopsiki:

  • 1 mała cebula
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 50 g chudego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • masło
  • 2 łyżki oleju

Najpierw robimy klopsiki: cebulę siekamy i zrumieniamy na niewielkiej ilości masła. Kajzerkę namaczamy w mleku, dokładnie odciskamy. Mięso mieszamy z cebulką, kajzerką, jajkiem, przyprawiamy do smaku, wyrabiamy zwartą, błyszczącą masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i odkładamy pod przykryciem.

W garnku na zupę rozgrzewamy masło, wrzucamy starte na grubych oczkach seler i pietruszkę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę, dorzucamy zgniecione nożem ząbki czosnku, smażymy jeszcze chwilę. Dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zabielamy śmietaną, przyprawiamy. Przygotowane klopsiki obsmażamy na maśle z olejem, przekładamy do zupy i gotujemy, aż będą dobre w środku. Dokładamy makaron, mieszamy, wsypujemy posiekany koperek, szybko zagotowujemy. Rozlewamy zupę do talerzy i posypujemy  świeżym koperkiem.

zupa-z-klopsami

zupa-z-klopsikami

zupa-z-klopsikami

Komentarze (5)

  1. lemon:

    Wygląda pysznie, właśnie zaczynam gotować. Miło byłoby wiedzieć, na ile porcji jest ten przepis, czy dla naszej czwórki będzie w sam raz, czy powinnam podwoić porcje. Albo przynajmniej gdyby była podana ilość wody do zalania warzyw, to byłaby pewna podpowiedź odnośnie ilości porcji.

    • Moje Makarony:

      Witam, zupa spokojnie wystarczy na 4 – 6 porcji. Z podanych składników pozyskamy około 3, 5 l garnek zupy.

  2. Koleżanka z włoskiego:

    Koperkowa z klopsikami ugotowana i zjedzona, bardzo smaczna, dobra na taki deszczowy dzień, wybrałam makaron drobny- małe muszelki -conchigliette piccole :)).

  3. Klara56:

    Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

Skomentuj Koleżanka z włoskiego Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *