Zupa pieczarkowa z makaronem
Pieczarkowa z makaronem to hit w naszym domu! Uwielbiamy tę zupę i nie ma się co dziwić, że znika w mgnieniu oka, bo jest pyszna! Zupa ma kremowy, delikatny smak, szybko rozgrzeje i nasyci. Przygotuje się ją szybko i sprawnie, według mnie jest idealna na każda porę roku Smacznego…
Składniki:
- 400 g świeżych pieczarek
- 1 szklanka makaronu typu muszelki
- 1 duża marchew
- 1 nieduży korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1/4 szklanka śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Podane składniki wystarczą na ugotowanie zupy w ilości 3,5 litra.
Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą i kroimy je w talarki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą. Obraną marchew kroimy w średniej wielkości kostkę i umieszczamy w garnku z zimną wodą, dodajemy obraną pietruszkę i seler pokrojone w drobną kostkę. Całość gotujemy na średnim ogniu, po ok 5 minutach dodajemy szklankę makaronu i dokładnie mieszamy. Gdy makaron i warzywa będą miękkie, dodajemy pieczarki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy zupę. Rozlewamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.