Zupa ratatouille z makaronem
Najlepszy przepis na zupę polega na włożeniu do garnka ulubionych składników i gotowaniu ich na wolnym ogniu w wodzie powoli zmieniającej się w aromatyczny bulion – a żeby całość miała więcej treści, cóż prostszego, jak wrzucić garść makaronu! Dzisiejsza zupa jest pyszna, pożywna i bardzo zdrowa! To w zasadzie same warzywa, które bez problemu znajdziecie o tej porze roku. Bardzo lubię chłodne wieczory z gorącą miską zupy i myślę, że Wy również, dlatego musicie ją koniecznie spróbować. Smacznego!
Składniki:
- 70 g makaronu typu świderki
- 1 bakłażan
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka, posiekana w średnią kostkę
- 1 duża zielona papryka, posiekana w średnią kostkę
- 2 cukinie pokrojone w talarki
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści oregano (użyłam świeże)
- 1 łyżeczka suszonych liści tymianku
- parmezan do posypania
- sól, pieprz świeżo mielony
Bakłażana kroimy w drobną kostkę. Aby usunąć wszelkie ślady goryczy, rozkładamy kawałki na durszlaku lub sicie i posypujemy obficie solą, odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu dokładnie płuczemy zawartość sitka i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut, albo do zrumienienia na złoty kolor. Dodajemy paprykę, czosnek (pokrojony w cienkie plastry), cukinię i bakłażana i dusimy ciągle mieszając przez 5 minut. Dodajemy pomidory, zioła i zalewamy całość 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy makaron i gotujemy przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie miękki. Przed podaniem posypujemy zupę startym parmezanem i ziołami.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.