18 styczeń 2016

Zupa ratatouille z makaronem

warzywna-zupa-z-makaronem

Najlepszy przepis na zupę polega na włożeniu do garnka ulubionych składników i gotowaniu ich na wolnym ogniu w wodzie powoli zmieniającej się w aromatyczny bulion – a żeby całość miała więcej treści, cóż prostszego, jak wrzucić garść makaronu! Dzisiejsza zupa jest pyszna, pożywna i bardzo zdrowa! To w zasadzie same warzywa, które bez problemu znajdziecie o tej porze roku. Bardzo lubię chłodne wieczory z gorącą miską zupy i myślę, że Wy również, dlatego musicie ją koniecznie spróbować. Smacznego!

Składniki:

  • 70 g makaronu typu świderki
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka, posiekana w średnią kostkę
  • 1 duża zielona papryka, posiekana w średnią kostkę
  • 2 cukinie pokrojone w talarki
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych liści oregano (użyłam świeże)
  • 1 łyżeczka suszonych liści tymianku
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz świeżo mielony

Bakłażana kroimy w drobną kostkę. Aby usunąć wszelkie ślady goryczy, rozkładamy kawałki na durszlaku lub sicie i posypujemy obficie solą, odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu dokładnie płuczemy zawartość sitka i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut, albo do zrumienienia na złoty kolor. Dodajemy paprykę, czosnek (pokrojony w cienkie plastry), cukinię i bakłażana i dusimy ciągle mieszając przez 5 minut. Dodajemy pomidory, zioła i zalewamy całość 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy makaron i gotujemy przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie miękki. Przed podaniem posypujemy zupę startym parmezanem i ziołami.

warzywa-z-makaronem

warzywa-z-makaronem

warzywa-z-makaronem

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *