28 lipiec 2021

Zielona minestrone

zielone-minestrone_2

Kochani! Dziś zupa mocno zielona, zdrowa i strasznie pożywna. W zasadzie to moja kolejna propozycja na wykorzystanie tegorocznych letnich warzyw. Tak pięknie prezentują się na stoiskach, że ciężko koło nich przejść obojętnie, więc kupujcie i gotujcie. Świeże, pachnące i zdrowe najlepiej smakują właśnie teraz.  Pobawcie się smakami. Dodajcie do zupy to, co lubicie najbardziej, twórzcie swoje smaki i nowe kompozycje! Zapraszam do spróbowania mojej zupy :-) Zielono mi….

Składniki (5 litrów zupy):

  • 1 cukinia ( pokrojona w drobną kostkę)
  • 1 por (biała część, posiekana w półplastry)
  • 1 szklanka młodego bobu
  • 1 szklanka groszku (może być świeży lub mrożony)
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 centymetrowe kawałki
  • 1 szklanka drobnego makaronu (mogą być kolanka, muszelki itp.)
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w 0,5 centymetrowe kawałki
  • 1 brokuł, podzielony na drobne różyczki
  • skórka z parmezanu (około 5 centymetrów)
  • 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Pesto:

  • 1 garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • 3 łyżki orzechów piniowych
  • 4 łyżki startego parmezanu

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan
  • 2 kromki chleba na osobę

W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy por, cukinie i selera i mieszamy, aż warzywa lekko zmiękną i się przysmażą. Dolewamy bulion i wrzucamy skórkę z parmezanu groszek, fasolkę i bób, gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dorzucamy brokuł i zmniejszamy ogień, gotujemy około 4 – 6 minut. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy i dodajemy do garnka z zupą. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy, można dolać około 1,5 litra wody, aby zupa nie była aż tak gęsta. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Pesto: W moździerzu umieszczamy wszystkie składniki, delikatnie rozcieramy do pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, można dolać trochę oliwy.

Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i z obydwu stron przyrumieniamy grzanki.

Zupę rozlewamy do misek, do każdej gotowej porcji dodajmy łyżeczkę pesto, skrapiamy wierzch oliwą dobrej jakości i prószymy parmezanem. Podajemy z ciepłą chrupiącą grzanką.

zielona-minestrone

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *