Skąd właściwie ten makaron?
Krążyła niegdyś pogłoska, że to Marco Polo w roku 1295 sprowadził do ojczyzny pierwsze kluski z Chin – na szczęście zaniechana, gdyż wielce krzywdząca dla mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, którzy raczyli się makaronem już od czasów starożytnego Rzymu. Ponoć spopularyzowali go Arabowie, którzy prawdopodobnie jako pierwsi suszyli makaron. Natomiast powstanie licznych rodzajów pasty zawdzięczamy XV-wiecznym europejskim mnichom, a gwałtowny wzrost spożycia – Napoleonowi. Według innej, sprawiedliwszej legendy, sam Cyceron przepadał za długim, płaskim laganum, znanym dziś jako tagliatelle, albo po prostu wstążki. Ze Średniowiecza pochodzi z kolei opowieść, jak to pewien rzymski oberżysta wymyślił pierożki tortellini na podobieństwo pępka bogini Wenus, podglądanego przez dziurkę od klucza.
Od tego czasu niezmiennie króluje na stołach całego świata. Swą popularność zawdzięcza wszechstronności i łatwości, z jaką można go przygotować przy użyciu sezonowych dodatków typowych dla danego obszaru.