Makaronowe świderki z kurkami i zielonym pesto
Dzisiejszy przepis to takie zwieńczenie smaków jesieni. Niedługo przyjdzie zima i niestety zakończy się sezon grzybowy, więc postanowiłam się nimi jeszcze trochę nacieszyć. Z tego co pamiętam, to do tej pory nie wykorzystałam kurek w żadnym przepisie, a przecież są to bardzo popularne grzyby i jesienią można je kupić dosłownie w każdym warzywniaku. Co do kurek, obiecuję że w przyszłym sezonie nadrobię zaległości i przedstawię Wam zdecydowanie więcej propozycji na pyszne kurki. A tymczasem zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- 250 g makaronu typu świderki
- 200 g kurek
- 150 g liści rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml śmietany kremówki
- parmezan
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Rukolę dokładnie płuczemy, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, solimy i całość blendujemy na pesto. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy oczyszczone kurki. Kurki skrapiamy cytryną, wciskamy 1 ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy ok 50 g podsmażonych grzybów, a pozostałą część blendujemy na mus. Do musu dodajemy śmietanę i lekko podgotowujemy. W osolonej wodzie gotujemy makaron, starannie odcedzamy i łączymy z zielonym pesto. Na talerz wykładamy mus kurkowy, makaron i podsmażone wcześniej w całości grzyby. Dodajemy cieniutkie płatki parmezanu.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.