27 lipiec 2022

Makaron z pieczarkami w occie balsamicznym, gorgonzolą i chipsami z jarmużu

 

makaron-z-pieczarkami-i-octem-balsamicznym

Niezwykle pyszny! Propozycja smaków na dziś bardzo niecodzienna, ale przez to ciekawa i z pewnością warta wypróbowania :-) Wielu mówi, że danie makaronowe, to taki szybki i niezobowiązujący obiad… i najczęściej to prawda. To danie łamie wszelkie stereotypowe myślenie o makaronie. Świetnie zbalansowany smak, chrupiący jarmuż i puszysta gorgonzola, przyprawiają o zawrót głowy ♥

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 500 g makaronu typu tagliatelle
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 100 g świeżych liści jarmużu (3 łyżki z oliwy z oliwek + przyprawy: sól, pieprz, chili)
  • 200 g gorgonzoli
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Pieczarki:

  • 300 g pieczarek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • szczypta płatków chili
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Jarmuż: Liście dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i łączymy z  mieszanką oliwy i przypraw: pieprz, sól, chili. Wykładamy równomiernie na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 ºC na około 10 minut.

Pieczarki: kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Na dużym ogniu smażymy pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą się zezłocić. Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, chili i gałązki tymianku. Zmniejszamy ogień i dokładnie mieszamy do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, wyjmujemy tymianek.

Na suchej patelni przyrumieniamy orzeszki pinii, pod koniec obsmażani dodajemy szczyptę soli. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz do ostygnięcia.

Gorgonzolę przekładamy do miseczki i  łączymy z mascarpone.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, gdy będzie gotowy, łączymy go z pieczarkami. Gotowy makaron razem z pieczarkami wykładamy na talerze. Do każdej porcji dokładamy chipsy z jarmużu, łyżkę wcześniej przygotowanej gorgonzoli i obficie posypujemy całość przyrumienionymi orzechami. Opcjonalnie, cały talerz można skropić oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *