21 październik 2015

Makaronowa zapiekanka z brukselkami

zapiekanka-brukselka

Do niedawna byłam przekonana, że nigdy nie tknę brukselki. Nie przemawiały do mnie argumenty, że „taka zdrowa”, po prostu NIE!!! Aż tu nagle, mój Tato obdarował mnie reklamówką owej brukselki, i co tu zrobić z tym „skarbem”??? Myślałam, dumałam, odwlekałam tę chwilę, żeby jakoś ją spożytkować…no i jest. Zapiekanka! Pyszna! Skoro ja – odwieczny wróg brukselkowy, ze smakiem pochłonęłam zapiekankę, to koniecznie trzeba ją zrobić. Od dziś, w sezonie poluję na brukselkę.

Składniki:

  • duża garść makaronu penne (lub innych grubych rurek)
  • 10 główek brukselki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczak
  • zioła prowansalskie
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • garść startego sera cheddar
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Brukselkę oczyszczamy, tj. należy odciąć twardy ogonek i zdjąć wierzchnie listki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, żeby była miękka. Kurczaka kroimy w 1 cm plastry, doprawiamy solą i pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Na suchej patelni rumienimy orzechy włoskie. Brytfankę natłuszczamy łyżką masła i obsypujemy bułką tartą. Na dno brytfanki układamy makaron, następnie kurczaka, porozkładać brukselki, całość posypujemy żurawiną i orzechami. Śmietanę łączymy z jajkami i ser, doprawiamy solą i pieprz, a następnie powstałą masą zalewamy całość. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem. Zapiekankę pieczemy w 180 ° około 25- 35 min, aż masa jajeczna się zetnie.

zapiekanka-brukselka

zapiekanka-brukselka

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *