30 listopad 2015

Makaronowe muszle zapiekane z musem serowo-szpinakowym

muszle-makaronowe

Kto się oprze takim pysznym muszlom??? Wprost rozpływają się w ustach! Klasyczne połączenie szpinaku z kremowymi włoskimi serami…musi być pysznie! Gorące i pachnące, z delikatnymi przyrumienionymi pomidorkami. Wypróbujcie koniecznie, bo zdecydowanie warto!

Składniki:

  • 15 muszli makaronowych
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • 1 garść startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka tymianku

Makaron gotujemy al dente w osolonej i wrzącej wodzie. Muszle delikatnie wyławiamy łyżką cedzakową i osuszamy z nadmiaru wody. Rozmrożony szpinak łączymy z serkiem mascarpone, ricottą i jajkiem. Dodajemy sól, pieprz, 2 ząbki czosnku i gałkę muszkatołową. Nadziewamy muszle powstałą masą. W rondelku zagotowujemy passatę, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sol, pieprz i tymianek. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy powstały sos pomidorowy, na nim rozkładamy nafaszerowane muszle makaronowe. Na koniec kruszymy ser feta, posypujemy całość parmezanem i dokładamy pomidorki. Zapiekamy przez 35 minut w 190°C.

muszle-makaronowe

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *