Makaronowe muszle zapiekane z musem serowo-szpinakowym
Kto się oprze takim pysznym muszlom??? Wprost rozpływają się w ustach! Klasyczne połączenie szpinaku z kremowymi włoskimi serami…musi być pysznie! Gorące i pachnące, z delikatnymi przyrumienionymi pomidorkami. Wypróbujcie koniecznie, bo zdecydowanie warto!
Składniki:
- 15 muszli makaronowych
- 250 g sera ricotta
- 100 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- 1 garść startego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 10 pomidorków koktajlowych
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka tymianku
Makaron gotujemy al dente w osolonej i wrzącej wodzie. Muszle delikatnie wyławiamy łyżką cedzakową i osuszamy z nadmiaru wody. Rozmrożony szpinak łączymy z serkiem mascarpone, ricottą i jajkiem. Dodajemy sól, pieprz, 2 ząbki czosnku i gałkę muszkatołową. Nadziewamy muszle powstałą masą. W rondelku zagotowujemy passatę, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sol, pieprz i tymianek. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy powstały sos pomidorowy, na nim rozkładamy nafaszerowane muszle makaronowe. Na koniec kruszymy ser feta, posypujemy całość parmezanem i dokładamy pomidorki. Zapiekamy przez 35 minut w 190°C.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.