Makaron soba z warzywami i karmelizowanym tofu
Dziś porcja warzyw w orientalnej odsłonie. Do wykonania potrawy użyłam makaron soba, który króluje w Japonii. Zaletą tego makaronu jest łatwość w przygotowaniu i lekkostrawność. Zazwyczaj ten rodzaj makaronu można spotkać w zupach, ale w tej wersji smakuje doskonale. Kompozycja smaków w tej misce jest niesamowita. Ostrość dymki i papryczki przełamuje słodycz tofu i niesamowity aromat sezamu. Zakochałam się w tym daniu!
Składniki:
- 200 g makaronu (użyłam gryczany makaron soba)
- 150 g sera tofu
- 1 papryczka chili (lub inna ostra papryczka)
- 100 g niedużych pieczarek
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- dymka ze szczypiorem
- kilka gałązek natki pietruszki
Ser tofu kroimy na około 1 cm kostkę. Na rozgrzaną patelnię dajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Do lekko płynnego cukru dodajemy tofu i potrząsamy patelnią, aby cukier dobrze się rozprowadził i nie przypalił. Gdy ser lekko się zarumieni, zdejmujemy ser z patelni. Fasolkę obieramy, tj. odcinamy końce, dobrze płuczemy i obgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie, aby była lekko miękka. W woku (ewentualnie na patelni) rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodajemy przekrojone wzdłuż pieczarki, całość lekko podsmażamy. Dodajemy odsączoną fasolkę i ugotowany we wrzącej i osolonej wodzie makaron. Całość dobrze mieszamy z olejem sezamowym, tofu, pokrojoną w cienkie krążki papryczką i sezamem. Wykładamy do miseczek, posypujemy świeżą pokrojoną dymką,szczypiorkiem i pietruszką.
Zrobiłam, zjadłam i chcę jeszcze:) Jestem zachwycona:) Polecam!:)