Makaron soba z pieczoną kaczką i warzywami
Nie wiem jak u Was, ale w mojej kuchni kaczka gości od niedawna i muszę przyznać, że jestem nią zachwycona. Jej mięso jest soczyste, delikatne i pyszne. Wspaniale komponuje się z warzywami i co ciekawe – z makaronem. Kuchnia azjatycka nie istnieje przecież bez kaczki, więc w moich „makaronach orientalnych” również nie mogło jej zabraknąć. Myślę, że połączenie tych smaków zaspokoi podniebienie niejednego smakosza. Uwielbiam połączenie chrupiących warzyw z ostro-słodkim sosem, a do tego jeszcze porcja makaronu i kaczki…poezja! Życzę wszystkim smacznego odkrywania kaczki w orientalnym wydaniu
Składniki (2 – 3 porcje):
- 300 g makaronu gryczanego SOBA
- 1 pierś kaczki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka (średniej wielkości)
- 1/2 pora
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ostra papryczka
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 duża łyżka miodu
- sos sojowy
Marynata do kaczki:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 duża łyżka miodu
- 1 ostra papryczka
Pierś z kaczki dobrze oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę. Mieszamy sos sojowy z miodem, aby powstała jednolita marynata. Umieszczamy kaczkę w naczyniu z marynatą, dodajemy papryczkę pokrojoną w średnie kawałki. Odstawiamy naczynie do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Warzywa (paprykę, selera, i cebulę) kroimy w średnie kawałki. Oskrobaną marchew kroimy w cienkie 1 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa, dodajemy ostrą papryczkę drobno posiekaną. Wszystko podsmażamy do miękkości, ciągle mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Warzywa podlewamy sosem sojowym i dodajemy miód. Całość dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kaczkę. Gdy będzie zarumieniona z każdej strony, przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia w piekarniku w 180 °C przez ok 15 -20 min.
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, przekładamy na patelnie do warzyw. Całość posypujemy uprażonym sezamem i dokładnie łączymy.
Wyciągamy kaczkę z piekarnika i ostrym nożem kroimy na cieniutkie plastry, mięso dodajemy do całości. Świeży por kroimy w plastry i posypujemy gotowe danie.
Ile porcji z tego wychodzi? Pozdrawiam
Około 2-3 porcje