13 czerwiec 2018

Zupa truskawkowa z makaronem i miętą

zupa-owocowa

Śmiem twierdzić, że truskawki w każdej postaci smakują znakomicie! O mały włos, a zapomniałabym o zupie którą niegdyś jadłam, a którą bardzo lubię! W moim rodzinnym domu raczej rzadko jadało się zupy „na słodko”, tradycję owocowych zup do mojego domu przemycił mój Mąż, za co jestem Mu bardzo wdzięczna. Dzisiejsza truskawkowa propozycja to taki zimny kisiel z makaronem, który często gotowały nasze babcie, czy prababcie. Spróbujcie, może niektórzy z Was, dzięki tej zupie  również przypomną sobie smak lata i babciną kuchnię. Zapraszam!

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg truskawek do zupy + ¾ szklanki truskawek do podania
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 gałązki mięty
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g ugotowanego makaronu (np. świderki)

Truskawki i mięte dobrze myjemy pod zimną, bieżącą wodą i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i zalewamy wodą (około 1,5 litra) do połowy wysokości owoców. Gotujemy przez około 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy sok z cytryny. Przecedzamy truskawki, tak aby pozostał czysty kompot. Ponownie podgrzewamy powstały płyn. W miseczce rozrabiamy mąkę z zimną wodą i dodajemy 4 łyżki gorącego płynu. Dokładnie łączymy i pomału, ciągle mieszając dodajemy całość do zupy. mieszamy i czekamy, aż lekko zgęstnieje (jeśli chcemy gęstsza zupę dodajemy więcej mąki). Zupę wkładamy do lodówki do przestudzenia, chyba ze Ktoś lubi zupę owocowa na ciepło to proces chłodzenia pomijamy.

W miseczkach umieszczamy ugotowany wcześniej makaron, pokrojone świeże truskawki i całość zalewamy zupą. W wersji „na zimno” zupa fantastycznie nadaje się jako chłodnik.

zupa-owocowa

zupa-owocowa

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *