Makaron z ziołowym pesto, groszkiem cukrowym, świeżą mozarellą i dojrzewającą szynką
Wspaniały, orzeźwiający, mocno zielony makaron z ziołowym pesto, chrupiącymi orzechami i delikatną mozzarellą. Całość przystrojona prosciutto crudo i skropione najlepszą włoską oliwą. Ten makaron zawiera najlepsze włoskie składniki i daje możliwość wypróbowania włoskich smaków w jednym kęsie. Kompozycja nieoczywista, z moją ukochana bazylią. Danie wprost stworzone na tę porę wiosny! Jestem przekonana, że i Wam przypadnie do gustu.
Składniki (6 porcji):
- 500 g makaronu strozzapreti
- 12 dużych plastrów szynki długo dojrzewającej prosciutto crudo
- 2 kulki sera mozzarella
- 200 g groszku cukrowego (może być mrożony)
- świeże liście bazylii
- 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
- oliwa z oliwek
Pesto:
- liście z 1 pęczka bazylii
- 150 g uprażonych orzeszków piniowych
- 1 ząbek czosnku
- 50 g startego parmezanu
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, pieprz
Pesto: W kamiennym moździerzu umieszczamy ząbek czosnku, dodajemy 2 duże szczypty soli i rozcieramy na gładką masę. Dodajemy liście bazylii, trochę oliwy i dokładnie rozcieramy. Gdy utworzy się nam gładka masa, dorzucamy ser, oliwę, a następnie orzechy i ponownie rozcieramy na gładką masę. Próbujemy, i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku, we wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron. Przy odcedzaniu zostawiamy sobie filiżankę wody, w której gotował się makaron.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy groszek i czekamy, aż zmięknie. Dodajemy prędzej przygotowane pesto i chwilę odgrzewamy. Dorzucamy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Jeśli nasza pasta jest zbyt gęsta, można podlać makaron niedużą ilością wody pozostałej po ugotowanym makaronu. Makaron wykładamy na talerze, Na każdej porcji układamy po 2 plastry podartej palcami szynki i mozzarelli. Każdy talerz skrapiamy świeżą oliwą, posypujemy orzechami piniowymi i dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.