31 sierpień 2015

Makaronowa sałatka z ogórkiem i szynką

Sałatka jest naprawdę pyszna, a robi się ją w sumie w 10 min. To jej wielka zaleta. Stanowi idealną odmianę na szybką kolację, czy niespodziewanych gości. Jest dobrym pomysłem na imprezę w gronie znajomych. Wystarczy podzielić zawartość miski na mniejsze porcje, przyozdobić świeżymi plastrami ogórka i świeżymi ziołami i mamy piękną i smaczną ozdobę stołu. Znika w mgnieniu oka! Spróbujcie, a na zawsze zagości w Waszym menu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki drobnego makaronu
  • 1 duży świeży ogórek
  • 1 por
  • pęczek kopru
  • 20 dag szynki drobiowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie już miękki odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i wydrążamy środek z ziarenkami. (To najbardziej płynna część ogórka, w zasadzie sama woda i jeśli jej nie usuniemy, to sałatka będzie wodnista). Ogórka, pora i szynkę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy i mieszamy z majonezem i jogurtem.


Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *