Makaronowa sałatka z ogórkiem i szynką
Sałatka jest naprawdę pyszna, a robi się ją w sumie w 10 min. To jej wielka zaleta. Stanowi idealną odmianę na szybką kolację, czy niespodziewanych gości. Jest dobrym pomysłem na imprezę w gronie znajomych. Wystarczy podzielić zawartość miski na mniejsze porcje, przyozdobić świeżymi plastrami ogórka i świeżymi ziołami i mamy piękną i smaczną ozdobę stołu. Znika w mgnieniu oka! Spróbujcie, a na zawsze zagości w Waszym menu.
Składniki:
- 1,5 szklanki drobnego makaronu
- 1 duży świeży ogórek
- 1 por
- pęczek kopru
- 20 dag szynki drobiowej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie już miękki odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i wydrążamy środek z ziarenkami. (To najbardziej płynna część ogórka, w zasadzie sama woda i jeśli jej nie usuniemy, to sałatka będzie wodnista). Ogórka, pora i szynkę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy i łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy i mieszamy z majonezem i jogurtem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.