Makaronowe krążki z szałwią
Poprzednia blogowa propozycja, była trochę trudna i dosyć pracochłonna, zatem dziś postanowiłam postawić na coś lekkiego, letniego i mocno ziołowego. Powiecie, że to trudne… WCALE NIE! Makaron robi się naprawdę sprawnie i szybko, trzeba tylko trochę poczekać, żeby wysechł.
W moim przydomowym ogródku zioła bardzo pięknie rosną, więc postanowiłam je jakoś należycie wykorzystać. Makaron prezentuje się bajecznie. To również świetny pomysł na prezent. Możecie obdarować przyjaciół własnoręcznie przygotowanym makaronem, w dodatku z szałwią. Takie cuda niecodziennie można gdzieś kupić , więc zachęcam do samodzielnego przygotowania
Składniki:
- 150 g mąki typu ,,00″
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ciepła woda
- młode liście szałwii
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wodę dodajemy bardzo stopniowo, jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy trochę mąki. Ciasto jest wyrobione gdy jest gładkie, jednolite, zwarte i nie klei się do rąk. Formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Odstawiamy na 1 godzinę, aby lekko zmiękła. Po tym czasie oprószamy blat mąką, dzielimy ciasto na 2 części i przy pomocy wałka pierwszą część bardzo cienko wałkujemy. Pędzelkiem namoczonym w wodzie delikatnie zwilżamy rozwałkowany blat i układamy listki szałwii. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i układamy na pierwszym blacie z szałwią. Delikatnie dociskamy, aby obydwa blaty się skleiły i wałkujemy. Przy pomocy kieliszka, wycinamy szałwiowy makaron. Makaron suszymy na stolnicy oprószonej mąką, musi być całkowicie twardy i sztywny (najlepiej około 2 dni)
We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy szałwiowe ,,opłatki”. Świetnie pasuje do sałatek, z sosem maślanym lub pesto.
Z podanego przepisu otrzymamy około 150 g makaronu.
Świetny przepis! ja tez mam piękną szałwię w ogródku – gdy przyjdzie czas, na pewno zrobię. dziękuję