10 sierpień 2020

Makaronowe krążki z szałwią

Poprzednia blogowa propozycja, była trochę trudna i dosyć pracochłonna, zatem dziś postanowiłam postawić na coś lekkiego, letniego i mocno ziołowego. Powiecie, że to trudne… WCALE NIE!  Makaron robi się naprawdę sprawnie i szybko, trzeba tylko trochę poczekać, żeby wysechł.

W moim przydomowym ogródku zioła bardzo pięknie rosną, więc postanowiłam je jakoś należycie wykorzystać. Makaron prezentuje się bajecznie. To również świetny pomysł na prezent. Możecie obdarować przyjaciół własnoręcznie przygotowanym makaronem, w dodatku z szałwią. Takie cuda niecodziennie można gdzieś kupić , więc zachęcam do samodzielnego przygotowania :-)

makaron-domowy

Składniki:

  • 150 g mąki typu ,,00″
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • ciepła woda
  • młode liście szałwii

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wodę dodajemy bardzo stopniowo, jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy trochę mąki. Ciasto jest wyrobione gdy jest gładkie, jednolite, zwarte i nie klei się do rąk. Formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Odstawiamy na 1 godzinę, aby lekko zmiękła. Po tym czasie oprószamy blat mąką, dzielimy ciasto na 2 części i przy pomocy wałka pierwszą część bardzo cienko wałkujemy. Pędzelkiem namoczonym w wodzie delikatnie zwilżamy rozwałkowany blat i układamy listki szałwii. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i układamy na pierwszym blacie z szałwią. Delikatnie dociskamy, aby obydwa blaty się skleiły i wałkujemy. Przy pomocy kieliszka, wycinamy szałwiowy makaron. Makaron suszymy na stolnicy oprószonej mąką, musi być całkowicie twardy i sztywny (najlepiej około 2 dni)

We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy szałwiowe ,,opłatki”. Świetnie pasuje do sałatek, z sosem maślanym lub pesto.

Z podanego przepisu otrzymamy około 150 g makaronu.

makaron-z-szalwia_2

makaron-domowy

makaron-domowy

makaron-z-ziolami

makaron-z-ziolami

Komentarze (1)

  1. Marzynia:

    Świetny przepis! ja tez mam piękną szałwię w ogródku – gdy przyjdzie czas, na pewno zrobię. dziękuję :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *