31 styczeń 2018

Makaronowe kokardki z brokułowym pesto, ziołami i orzechami

makaron-z-brokulem
Zielony, odżywczy i ultraszybki obiad,  który jest tak banalny w przygotowaniu, że każdy sobie z tym przepisem poradzi :-) Makaronik można zapakować w pudełko i świetnie sprawdzi się jako szybki lunch w pracy. Dla zaganianych, lubiących zjeść zdrowo i szybko i dodatkowo NIEDROGO. Mnóstwo witamin i dawka zdrowych orzechów przyda się każdemu. SMACZNEGO!!!!

Składniki:

  • 400 g makaronu typu kokardki
  • 300 g ugotowanego brokułu
  • 4 łyżki orzechów włoskich (obranych z łupin)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Pesto: W kielichu blendera umieszczamy 200 g brokuła, 1/2 pęczka pietruszki, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz i 3 łyżki startego parmezanu. Wszystko blendujemy na pesto.

Orzechy podsmażamy na suchej patelni, aby lekko się zarumieniły.  Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, gorący makaron łączymy z pesto. Makaron wykładamy na talerze, dekorujemy różyczkami brokułu, posypujemy prażonymi orzechami i wiórkami parmezanu. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

makaron-z-brokulem_1

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *