Makaronowe kokardki z brokułowym pesto, ziołami i orzechami
Zielony, odżywczy i ultraszybki obiad, który jest tak banalny w przygotowaniu, że każdy sobie z tym przepisem poradzi Makaronik można zapakować w pudełko i świetnie sprawdzi się jako szybki lunch w pracy. Dla zaganianych, lubiących zjeść zdrowo i szybko i dodatkowo NIEDROGO. Mnóstwo witamin i dawka zdrowych orzechów przyda się każdemu. SMACZNEGO!!!!
Składniki:
- 400 g makaronu typu kokardki
- 300 g ugotowanego brokułu
- 4 łyżki orzechów włoskich (obranych z łupin)
- 1 pęczek natki pietruszki
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Pesto: W kielichu blendera umieszczamy 200 g brokuła, 1/2 pęczka pietruszki, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz i 3 łyżki startego parmezanu. Wszystko blendujemy na pesto.
Orzechy podsmażamy na suchej patelni, aby lekko się zarumieniły. Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, gorący makaron łączymy z pesto. Makaron wykładamy na talerze, dekorujemy różyczkami brokułu, posypujemy prażonymi orzechami i wiórkami parmezanu. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.