13 luty 2017

Lasagne pieczarkowa

lasagne

To kolejna propozycja z cyklu „łatwe, smaczne i tanie”. Zazwyczaj lasagne to bardzo pracochłonne wyzwanie, ale ta wersja stanowi wyjątek od tej reguły. Pieczarki i por przygotujecie błyskawicznie, a beszamel z makaronem również nie powinien jakoś specjalnie Was spowolnić. Na zimowy obiad idealna, co ważne można ją przygotować dzień prędzej i po prostu wstawić do piekarnika w odpowiednim momencie. Fantastycznie smakuje również kolejnego dnia! Gorąco polecam!

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 opakowanie makaronu typu lasagne
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • świeżo starty parmezan do podania
  • pieprz i sól

Sos beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Beszamel: W garnuszku rozgrzewamy masło, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i za pomocą rózgi energicznie mieszamy. Pomału zaczynamy dodawać mleko, ciągle mieszamy. Sos musi być gładki i bezgrudkowy, osiągniemy to dzięki ciągłemu mieszaniu. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pieczarki: Dokładnie myjemy pod letnią, bieżąca woda, aby usunąć resztki ziemi i zanieczyszczeń. dokładnie osuszamy na sitku i kroimy wzdłuż w około 0,5 centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy na lekko brązowy kolor. (Nie smażymy wszystkich grzybów na raz, gdyż pieczarki podczas obróbki puszczają sporo wody i zaczną się gotować, a mają się zrumienić i usmażyć. Polecam podzielić sobie pieczarki na 3 części i  smażyć partiami). Por (biała i jasnozieloną część) kroimy w cienkie paseczki.

W garnku, we wrzącej osolonej wodzie obgotowujemy płaty lasagne, po wyłowieniu zostawiamy do przestygnięcia. Bierzemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec lasagne; na samo dno wykładamy warstwę beszamelu, a następnie kładziemy wcześniej obgotowane płaty makaronu. Makaron smarujemy cienką warstwą sosu, rozkładamy pieczarki, por i rozrzucamy kawałki podartej palcami mozzarelli. Ponownie układamy warstwę makaronu i rozkładamy pozostałe składniki tworząc naprzemiennie warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na samym wierchu powinna być warstwa makaronu i sosu. Gotową lasagne przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 180ºC przez około 40 minut. Na ostanie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię, aby wierzch lekko się zarumienił.

Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika, najlepiej odczekać około 10 minut, wtedy z łatwością będziemy mogli lasagne pokroić na porcje i wyjąć na talerze. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy  świeżymi ziołami.

lasagne

lasagne

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *