Lasagne pieczarkowa
To kolejna propozycja z cyklu „łatwe, smaczne i tanie”. Zazwyczaj lasagne to bardzo pracochłonne wyzwanie, ale ta wersja stanowi wyjątek od tej reguły. Pieczarki i por przygotujecie błyskawicznie, a beszamel z makaronem również nie powinien jakoś specjalnie Was spowolnić. Na zimowy obiad idealna, co ważne można ją przygotować dzień prędzej i po prostu wstawić do piekarnika w odpowiednim momencie. Fantastycznie smakuje również kolejnego dnia! Gorąco polecam!
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 1 opakowanie makaronu typu lasagne
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- świeżo starty parmezan do podania
- pieprz i sól
Sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Beszamel: W garnuszku rozgrzewamy masło, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i za pomocą rózgi energicznie mieszamy. Pomału zaczynamy dodawać mleko, ciągle mieszamy. Sos musi być gładki i bezgrudkowy, osiągniemy to dzięki ciągłemu mieszaniu. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczarki: Dokładnie myjemy pod letnią, bieżąca woda, aby usunąć resztki ziemi i zanieczyszczeń. dokładnie osuszamy na sitku i kroimy wzdłuż w około 0,5 centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy na lekko brązowy kolor. (Nie smażymy wszystkich grzybów na raz, gdyż pieczarki podczas obróbki puszczają sporo wody i zaczną się gotować, a mają się zrumienić i usmażyć. Polecam podzielić sobie pieczarki na 3 części i smażyć partiami). Por (biała i jasnozieloną część) kroimy w cienkie paseczki.
W garnku, we wrzącej osolonej wodzie obgotowujemy płaty lasagne, po wyłowieniu zostawiamy do przestygnięcia. Bierzemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec lasagne; na samo dno wykładamy warstwę beszamelu, a następnie kładziemy wcześniej obgotowane płaty makaronu. Makaron smarujemy cienką warstwą sosu, rozkładamy pieczarki, por i rozrzucamy kawałki podartej palcami mozzarelli. Ponownie układamy warstwę makaronu i rozkładamy pozostałe składniki tworząc naprzemiennie warstwy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na samym wierchu powinna być warstwa makaronu i sosu. Gotową lasagne przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 180ºC przez około 40 minut. Na ostanie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię, aby wierzch lekko się zarumienił.
Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika, najlepiej odczekać około 10 minut, wtedy z łatwością będziemy mogli lasagne pokroić na porcje i wyjąć na talerze. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżymi ziołami.
Komentarze (0)
Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.