26 czerwiec 2019

Zielony chłodnik z fetą, melonem i prażonym makaronem ryżowym

Lato w pełnej krasie, a więc czas na ukochane zupy – chłodniki. Chyba nić nie daje takiego kulinarnego orzeźwienia jak zimna zupa z extra dodatkami. Zapraszam wszystkich na zimny, zielony zastrzyk witamin. Ogórki, awokado, cebula, a to wszystko przełamane słodyczą melona i chrupiącym makaronem! Szybko i tanio możecie nakarmić całą rodzinę! Smacznego ochłodzenia!

chlodnik-z-makaronem

Składniki (4 porcje):

  • 6 ogórków gruntowych
  • 1 awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • ½ melona miodowego
  • sól, pieprz
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo:

  • 100 g sera feta
  • 50 g makaronu ryżowego (nitki) + 4 łyżki oleju kokosowego
  • ½ melona
  • pieprz świeżo mielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • koper

Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i obieramy ze skórki. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Do kielicha blendera wrzucamy ogórki, cebulę, czosnek, obranego melona, obrane awokado. Dolewamy jogurt naturalny, sok z cytryny, i obficie doprawiamy solą i pieprzem.  Całość blendujemy na gładką zupę, jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody. Zupę chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

W małym rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, gdy osiągnie wysoką temperaturę, wrzucamy makaron i czekamy, aż się upraży. Wyjmujemy makaron i odsączamy go na ręczniku papierowym.

Z melona wycinamy kulki (lub kroimy w kostkę), fetę kroimy w 0,5 centymetrowe kwadraciki.

Do misek wlewamy chłodnik, dodajemy fetę, kulki melona, i całość polewamy oliwą i posypujemy pieprzem, na wierzch każdego talerza układamy prażony makaron i świeży koper.

chlodnik

chlodnik-ogorkowy

Komentarze (0)

Ten wpis jeszcze nie został skomentowany.
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Wymagane pola są oznaczone *