Zielony chłodnik z fetą, melonem i prażonym makaronem ryżowym
Lato w pełnej krasie, a więc czas na ukochane zupy – chłodniki. Chyba nić nie daje takiego kulinarnego orzeźwienia jak zimna zupa z extra dodatkami. Zapraszam wszystkich na zimny, zielony zastrzyk witamin. Ogórki, awokado, cebula, a to wszystko przełamane słodyczą melona i chrupiącym makaronem! Szybko i tanio możecie nakarmić całą rodzinę! Smacznego ochłodzenia!
Składniki (4 porcje):
- 6 ogórków gruntowych
- 1 awokado
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- ½ melona miodowego
- sól, pieprz
- sok z ½ cytryny
Dodatkowo:
- 100 g sera feta
- 50 g makaronu ryżowego (nitki) + 4 łyżki oleju kokosowego
- ½ melona
- pieprz świeżo mielony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- koper
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i obieramy ze skórki. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Do kielicha blendera wrzucamy ogórki, cebulę, czosnek, obranego melona, obrane awokado. Dolewamy jogurt naturalny, sok z cytryny, i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką zupę, jeśli jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody. Zupę chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
W małym rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, gdy osiągnie wysoką temperaturę, wrzucamy makaron i czekamy, aż się upraży. Wyjmujemy makaron i odsączamy go na ręczniku papierowym.
Z melona wycinamy kulki (lub kroimy w kostkę), fetę kroimy w 0,5 centymetrowe kwadraciki.
Do misek wlewamy chłodnik, dodajemy fetę, kulki melona, i całość polewamy oliwą i posypujemy pieprzem, na wierzch każdego talerza układamy prażony makaron i świeży koper.
Komentarze (0)
Dodaj pierwszy komentarz poniżej.